ua en ru

Держфінінспекція України за 4 міс. 2012 р. повернула громадянам України майже 7 млн грн, переплачених за ЖКП

За результатами ревізій Держфінінспекції України на початок травня ц.р. проведено перерахунок вартості фактично ненаданих і наданих не в повному обсязі житлово-комунальних послуг (ЖКП) та повернуто громадянам України майже 7 млн грн. Про це повідомили в прес-службі Держфінінспекції України.

Зокрема, протягом лютого-квітня 2012 р. Держфінінспекція України та її територіальні органи отримали понад 600 звернень громадян, більша частина яких надійшла через телефон довіри. Перевірялися і факти, про які громадяни повідомили прем'єр-міністра України Миколу Азарова через мережу Facebook.

В основному громадяни скаржаться на безпідставне підвищення комунальних тарифів протягом жовтня - грудня 2011 р. та від початку 2012 р. і просять перевірити його обґрунтованість. Загалом скарги надійшли на 329 підприємств ЖКГ. Кожна четверта скарга на безпідставне підвищення комунальних тарифів не підтвердилася.

Під час ревізій були виявлені випадки безпідставного збільшення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових споруд за рахунок завищення розміру площі прибудинкової території, підвальних приміщень житлових будинків, території, на якій проводяться заходи з дератизації та дезінфекції тощо. Такі факти встановлено, зокрема, у Дніпропетровську, Рівному, Харкові, Сімферополі, Керчі.

В окремих випадках Держфінінспекція організовує перевірки спільно з правоохоронними органами. Такі перевірки були проведені в АР Крим, Миколаївській, Рівненській, Полтавській, Херсонській та інших областях.

За результатами ревізій призупинено дію рішень щодо підвищення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій у Харківській, Чернівецькій, Донецькій областях, у містах Суми, Херсоні, Чернігові.

В Алушті, Керчі, Харкові, Рівному, а також у кількох містах Запорізької, Миколаївської та Харківської областей міські ради зменшили затверджені ними у 2011 р. та січні 2012 р. тарифи, а у Полтаві та Бердянську - скасували.

Відмінили дію рішень про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення Запорізька і Первомайська міські ради, Первомайська селищна рада (Миколаївська обл.), Перовська сільрада Сімферопольського району (АР Крим), Сніжнянська міська рада (Донецька обл.).

На сьогодні ревізії проводяться на 112 підприємствах житлово-комунальної сфери, на послуги яких у 2011 р. та від початку 2012 р. зростали тарифи для населення.

Нагадаємо, голова Нацкомпослуг Валерій Саратов раніше заявив, що в Україні планується перевести всі комунальні тарифи на економічно обгрунтований рівень до кінця 2012 р.