ua en ru

Держфінінспекція виявила в Міноборони фінансових порушень на 600 млн грн, - ГПУ

Держфінінспекція виявила в Міністерстві оборони України фінансових порушень на з суму майже 600 млн грн.

Держфінінспекція виявила в Міністерстві оборони України фінансових порушень на з суму майже 600 млн грн. Про це повідомив перший заступник генерального прокурора України Микола Голомша під час розширеного засідання колегії щодо стану додержання законодавства при використанні бюджетних коштів, повідомила прес-служба ГПУ.

Також, за словами Голомші, фактів неефективного управління активами, що призвели до розрахункових втрат, виявлено в Міноборони на суму майже 630 млн грн.

Загальний стан виконання 7 бюджетних програм міністерства взагалі оцінено як недостатньо ефективний.
Крім цього, як додав Голомша, прокурорськими перевірками встановлено, що внаслідок невжиття заходів у Міноборони на початок 2013 р. наявна дебіторська заборгованість у розмірі 1,1 млрд грн.

За його словами, основними причинами тривалого існування вищезазначеної заборгованості є здійснення Міноборони попередньої оплати низки високовитратних проектів з державного оборонного замовлення, неналежне виконання суб'єктами господарювання договірних зобов'язань і відсутність контролю за цільовим та своєчасним використанням останніми авансових платежів.

"Наприклад, за одним із державних підприємств рахується борг на суму майже 112 млн грн, що виник внаслідок неналежного виконання цим підприємством умов державного контракту", - сказав Голомша.

Він додав, що з метою захисту інтересів держави Генеральна прокуратура України здійснила вступ у справу за відповідним позовом Міноборони щодо стягнення з боржника зазначеної заборгованості.