ua en ru

Держенергоефективності з 1 липня 2014 р. має намір ввести обов'язкове енергетичне маркування побутової техніки

В Україні з 1 липня 2014 р. кожен холодильник і пральна машина, яка вводиться в обіг на території країни, повинна мати енергетичну етикетку. Про це повідомляє прес-служба Держенергоефективності України.

Зазначається, що на етикетці повинна зазначатися наступна інформація: клас енергоефективності приладу; обсяг енергоспоживання; рівень шуму; обсяг споживання води і клас ефективності віджимання (для пральних машин) і інші характеристики.

Використання більш енергоефективного обладнання в побуті дозволить споживачам скоротити свої витрати на електроенергію за рахунок його енергоефективності.

Рішення щодо обов'язковості енергоетикетки прийнято урядом у серпні поточного року. Згідно з ним затверджені технічні регламенти щодо енергетичного маркування енергоспоживчих продуктів, зокрема таких як холодильні прилади та пральні машини.

Технічні регламенти зобов'язують надавати споживачам інформацію, що міститься на енергетичній етикетці як під час звичайного продажу через торговельну мережу, так і при продажу на відстані (наприклад, по поштових замовленнях або через Інтернет).

Інформація про клас енергоефективності товару також повинна бути присутньою у процесі його реклами.

Контролювати дотримання зазначених технічних регламентів з 1 липня 2014 р. буде Держспоживінспекція.