ua en ru

У Держдумі Росії закликають до виходу з ПАРЄ

У Держдумі Росії закликають до виходу з ПАРЄ У Держдумі Росії закликають до виходу з ПАРЄ

У Державній думі Росії закликають до виходу з Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) як "антиросійською і маловідомої організації", повідомляє видання "Известия".

Як заявив виданню глава комітету Держдуми з освіти В'ячеслав Ніконов фінансування, яке сьогодні отримує з російського бюджету ПАРЄ, необхідно направити на інші парламентські майданчика, робота на яких ведеться недостатньо ефективно. Колеги Ніконова частково з цією думкою згодні і пропонують оптимізувати міжпарламентське співробітництво обох палат парламенту, виробивши спільну програму за участю МЗС РФ і Росспівробітництва.

"ПАРЄ сьогодні одна із самих безглуздих організацій, про існування якої навіть не підозрюють у Страсбурзі, там, де вона розташовується. Я впевнений, що 98% європейців про неї навіть не чули", - заявив Ніконов.

Як розповіли "Известиям" в Держдумі, заяву Сергія Наришкіна про те, що Росія може розглянути можливість виходу з Ради Європи, парламентським органом якого є ПАРЄ, все ще залишається в силі, а рішення буде прийнято в кінці 2015 року. Крім того, спікер Держдуми звинуватив США в закулісних переговорах з укладення двох великих економічних угод з ЄС про Трансатлантичну торговельно-інвестиційне партнерство і про Транс-Тихоокеанському партнерстві з 12 державами цього регіону.

Не виключено, що такий поворот подій став приводом для пропозиції одного з учасників ради Держдуми - надзвичайного і повноважного посла, депутата Держдуми Василя Лихачова - оптимізувати співпрацю з міжнародними парламентськими структурами, в тому числі і ПАРЄ. Як розповів "Известиям" Лихачов, його пропозиція знайшла підтримку ради і буде опрацьовано з МЗС РФ, адміністрацією президента і Росспівробітництвом.

"Його суть - підготувати програму участі РФ у міжпарламентських структурах, щоб ми активізували міжпарламентське співробітництво там, де воно затребуване і розвивається. Справа в тому, що минулорічний політичний сезон для російської парламентської дипломатії виявився складним 0 це ситуація в ПАРЄ, не все виходило з контактами з Європейським парламентом, який активно підтримав нелегітимні санкції до РФ, більш-менш позитивні сигнали були з боку ПА ОБСЄ", - сказав Лихачов.

Нагадаємо, 28 січня ПАРЄ продовжила санкції проти Росії до квітня. У відповідь на це Росія припинила участь у ПАРЄ до кінця 2015 р.

В ПАРЄ заявили, що в квітні не будуть розглядати питання повернення права голосу делегації РФ.