ua en ru

У Держдумі РФ запропонували скасувати статтю про екстремізм

У Держдумі РФ запропонували скасувати статтю про екстремізм Фото: Держдума РФ

Парламентарії пропонують звільнити від покарання осіб, засуджених за даною статтею

У Державну думу Російської Федерації депутати від Ліберально-демократичної партії Росії (ЛДПР) внесли законопроект, який визнає статтю 282 Кримінального Кодексу "Порушення ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності" такою, що втратила чинність. Про це йдеться в повідомленні російського РБК.

Як повідомляється, законопрокт подали депутати Олексій Діденко, Михайло Дегтярьов та Іван Сухарєв.


Згідно з повідомленням, пропозиція визнати статтю про екстремізм такою, що втратила чинність депутати пояснюють нечіткістю прописаного в ній складу злочину.

"У відповідності зі статтею 282 "будь-який розказаний анекдот про росіян, чукч, євреїв чи блондинок в ЗМІ або соціальній мережі можна розцінити як протиправне діяння", спрямоване на збудження ненависті або ворожнечі і приниження гідності за ознаками статі, раси, національності. Крім того, через широке формулювання стаття 282 КК "використовується проти громадянина і в політичних цілях" і "легалізує політичну цензуру", - вважають депутати, відзначаючи при цьому, що велика кількість засуджених за цією статтею є етнічними росіянами.

Крім того, російські парламентарії пропонують звільнити від покарання осіб, засуджених за даною статтею, а також припинити розслідування і суди щодо підозрюваних і обвинувачених по ній.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Держдума РФ продовжила перехідний період для Криму до 2019 року.