ua en ru

Держдума РФ VI скликання сьогодні збереться на своє перше засідання

Держдума VI скликання проведе сьогодні своє перше засідання, на якому депутати затвердять структуру і керівний склад нижньої палати парламенту.
Відзначимо, що термін повноважень нової Держдуми, сформованої за підсумками виборів 4 грудня 2011 р., вперше складе 5 років, а не 4 роки, як було досі.
На засідання запрошені Президент РФ Дмитро Медведєв, а також прем'єр-міністр РФ Володимир Путін. Крім того, запрошення направлені всім спікерам попередніх скликань Держдуми: Борису Гризлову, Геннадію Селезньову та Івану Рибкіну. Серед гостей депутати також чекають побачити голову Центральної виборчої комісії РФ Володимира Чурова, який цього разу утримається від виступу.
За традицією, перше засідання палати відкриє старший депутат скликання. Ним стане депутат від "Єдиної Росії", ветеран Великої вітчизняної війни Володимир Довгих. У президії також засідатимуть самі старші депутати від кожної фракції: Жорес Алфьоров - від КПРФ, Володимир Жиріновський - від ЛДПР і Юрій Селіванов - від "Справедливої Росії".
Після обрання тимчасових органів депутати перейдуть до голосування по кандидатурі спікера Держдуми, на посаду якого претендують представники всіх чотирьох думських фракцій - Сергій Наришкін від "Єдиної Росії", Іван Мельников від КПРФ, Сергій Міронов від "Справедливої Росії", а також Володимир Жиріновський від ЛДПР.
Потім депутати виберуть двох перших віце-спікерів Держдуми (від "Єдиної Росії" і КПРФ), а також шість віце-спікерів, чотири з яких представлятимуть "Єдину Росію", ще по одному - "Справедливу Росію" і ЛДПР.
Крім того, парламентаріям належить визначитися по керівному складу думських комітетів, кількість яких цього разу вирішено скоротити з колишніх 32 до 29, при цьому з'явиться новий комітет - по житловій політиці і ЖКХ. Раніше було ухвалено рішення закріпити в новій Держдумі за фракцією "Єдина Росія" керівництво 15 комітетами, за КПРФ - шістьма, а депутати від "Справедливою Росією" і ЛДПР очолять по чотири комітети.
Відзначимо, за підсумками минулих виборів в Держдуму фракція "Єдина Росія" позбулася конституційної більшості, але отримала абсолютну більшість в 238 мандатів (у Держдумі V скликання - 315 мандатів). Проте, це досить, щоб "единороси" без вступу в коаліції з іншими фракціями могли ухвалювати будь-які рішення і закони, за винятком поправок в Конституцію РФ.
Три інші думські фракції в порівнянні з попереднім скликанням зуміли розширити своє представництво в парламенті до 212 мандатів: КПРФ - 92 (у Держдумі V скликання - 57), "Справедлива Росія" - 64 (38), ЛДПР - 56 (40).