ua en ru

Держдума РФ затвердила кандидатуру Набіулліної на пост глави Банку Росії

Держдума на сьогоднішньому пленарному засідання затвердила кандидатуру екс-міністра економічного розвитку РФ, а нині помічника президента Росії Ельвіри Набіулліної на пост глави Банку Росії. "За" проголосували 360 депутатів, "проти" - 20, утримався один парламентарій.

20 березня 2013 р. президент РФ Володимир Путін представив до Держдуми кандидатуру Набіулліної для призначення на посаду голови Центрального банку РФ після закінчення 24 червня 2013 р. третього терміну повноважень чинного голови Центробанку Сергія Ігнатьєва.

Ігнатьєв був затверджений головою Центрального банку Росії 20 березня 2002 р. Потім, 16 листопада 2005 р. і 24 червня 2009 р., він затверджувався головою Центробанку на другий і третій терміни відповідно. За російським законодавством обіймати цю посаду більше трьох термінів підряд заборонено.

3 квітня 2013 р. комітет Держдуми з фінансового ринку схвалив два проекти постанови, один з яких звільняє з посади голови Банку Росії Ігнатьєва, а другий - призначає на цю посаду Набіулліну.

У свою чергу Набіулліна пообіцяла, що збереже спадкоємність поточної політики Банку Росії, але виключила і деякі зміни. "На мій погляд, повинна бути дотримана спадкоємність політики, так як в банківському секторі дуже важлива довіра. Але це не означає, що не буде змін. Зміни повинні бути, тому що життя змінюється. Конкретний характер цих змін ми зараз обговорюємо", - сказала Набіулліна за підсумками зустрічі з фракцією "Єдиної Росії" в Держдумі.

За словами Набіулліної, одним з ключових завдань для Банку Росії є поступове зниження інфляції до 3-4%. "Інфляція на рівні 7% (у рік) створює високий рівень невизначеності. Поступове зниження інфляції до 3-4% повинно бути центральним завданням грошово-кредитної політики", - заявила вона, виступаючи сьогодні в Держдумі. Вона зазначила, що саме зниження інфляції є базовою умовою для зниження процентних ставок за кредитами.

Разом з тим помічник президента РФ підкреслила, що одним зниженням ставок навряд чи можна домогтися економічного зростання. "Проблемою доступності кредитів потрібно займатися. Вона обумовлена ​​багатьма факторами. Але я далека від думки, що адміністративним зниженням процентних ставок за кредитами ми отримаємо економічне зростання. Базою для зниження процентних ставок за кредитами є зниження інфляції. Це необхідна, але недостатня умова", - заявила Набіулліна.

Що стосується ставок ЦБ РФ, їх зниження Набіулліна вважає можливим у разі скорочення темпів економічного зростання і збільшення безробіття. "Конкретні рішення по ставках повинні прийматися виходячи з аналізу всіх факторів: динаміки інфляції, безробіття, економічного зростання та рішень уряду по тарифах", - зазначила вона, додавши, що розвитку економіки буде сприяти більш гнучкий валютний курс рубля.