ua en ru

Держдума РФ ратифікувала договір про зону вільної торгівлі з СНД

Державна дума Російської Федерації ратифікувала договір про зону вільної торгівлі, підписаний у Санкт-Петербурзі 18 жовтня 2011 р. 23 листопада Президент РФ Дмитро Медведєв вніс його на ратифікацію в нижню палату російського парламенту.

Угоду підписали глави 8 держав - учасниць СНД. Це Вірменія, Білорусія, Казахстан, Киргизія, Молдавія, Таджикистан, Україна і Росія.
Як заявив напередодні журналістам спікер Держдуми Сергій Наришкін, "угода створює умови для повноцінного функціонування зони вільної торгівлі, для розширення і поглиблення інтеграційних процесів на просторі СНД".

Договір покликаний забезпечити необхідні умови для повноцінного та ефективного функціонування зони вільної торгівлі на просторі СНД і створити сприятливі умови для подальшого поглиблення інтеграції на основі норм Світової організації торгівлі (СОТ), говориться в пояснювальній записці до документа.

Договором передбачено незастосування митних зборів щодо експорту та імпорту товарів, що походять з митних територій уклали угоду сторін, зведені до мінімуму винятки з номенклатури товарів, до яких застосовуються імпортні мита.

Крім того, поряд з положеннями про скасування імпортних мит угодою передбачаються зобов'язання сторін, що гарантують недискримінаційне застосування правил нетарифного регулювання, надання національного режиму, а також відповідні світовій практиці правила субсидування.

Крім цього, договором передбачаються правила вирішення спорів, що служить інструментом для примусу сторін до виконання взятих на себе зобов'язань.

З моменту ратифікації договір замінює ряд нині діючих угод між державами - учасниками СНД.

Договір набуває чинності після закінчення 30 днів з дати отримання депозитарієм третього повідомлення про виконання його сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для вступу договору в силу.Угода укладається на невизначений термін.
Відзначимо, не одноразово спікер Верховної Ради України Володимир Литвин говорив про необхідність одночасної ратифікації договору про ЗВТ в парламентах України та Росії.

У свою чергу, глава фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов заявив, що Верховна Рада Україна ще не готова ратифікувати разом з Держдумою РФ угоду про ЗВТ з країнами СНД.

А двома днями раніше, 18 березня, Президент України Віктор Янукович заявив що договір практично готовий до ратифікації українською стороною.