ua en ru

Держдума РФ ратифікувала договір про Євразійський економічний союз

Державна дума Російської Федерації ратифікувала договір про Євразійський економічний союз, який був підписаний Президентами Білорусі, Казахстану і Росії 29 травня 2014 р.

Державна дума Російської Федерації ратифікувала договір про Євразійський економічний союз, який був підписаний Президентами Білорусі, Казахстану і Росії 29 травня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 441 депутата, повідомляється на сайті Держдуми Росії.

Як розповів заступник міністра економічного розвитку РФ Олексій Лихачов, в рамках цього договору забезпечуються свобода руху товарів, послуг, капіталу і робочої сили, проведення скоординованої узгодженої, а в ряді галузей економіки - єдиної політики.
Договір закріплює базові домовленості з окремих галузевих напрямків, таким як митно-тарифне регулювання, зовнішньоторговельна політика, технічне регулювання та санітарні заходи, макроекономічна та валютна політика, регулювання фінансових ринків, сфери послуг і інвестицій, конкурентна політика і природні монополії, енергетика, транспорт, держзакупівлі, інтелектуальна власність, промисловість, сільське господарство, трудова міграція.

Окремий розділ присвячено бюджету союзу, який буде формуватися в російських рублях за рахунок пайових внесків держав-членів. Розміри внесків встановить Вища рада.

Згідно з договором союз відкритий для вступу будь-якої держави, що поділяє її цілі та принципи, на умовах, узгоджених державами-членами.

Робочою мовою союзу визначено російська.

За словами Лихачова, договір закладає основу для майбутнього багаторічного співробітництва дружніх країн, що мають нерозривні культурні, історичні та економічні зв'язки.