ua en ru

Держдума РФ прийняла закон "Про поліцію"

Державна Дума Російської Федерації прийняла в другому і третьому читаннях закон "Про поліцію", проект якого був внесений у нижню палату парламенту Президентом РФ Дмитром Медведєвим, а також пов'язані з її створенням технічні поправки в чинне законодавство, передає РБК.
Законом, зокрема, визначаються основні напрямки діяльності поліції, а також встановлюється перелік обов'язків та прав поліцейських, їх статус та вимоги, які пред'являються до службового поводження.
У ході доопрацювання проекту цього закону до другого читання він не перетерпів істотних змін. Разом з тим, депутати прийняли поправки, спрямовані на подальше скорочення так званих надлишкових функцій поліції. З цією метою з тексту проекту, прийнятого раніше в першому читанні, була виключена норма про право поліції з видачі дозволів на встановлення на автомобілях спецсигналів, включаючи проблискові маячки. Крім того, депутати дозволили поліції брати участь у здійсненні міграційного контролю лише на "других ролях", в той час як основна робота в цьому напрямку буде закріплена за Федеральною міграційною службою (ФМС) РФ. Крім того, депутати виключили раніше прийняту норму про "презумпції законності" дій співробітників поліції.
Депутати також конкретизували роботу майбутньої поліції з точки зору правозастосовчої практики. Зокрема, були уточнені підстави проникнення співробітників поліції в квартири громадян, а також у приміщення приватних організацій. Згідно з поправками, перед таким вторгненням поліцейський буде зобов'язаний повідомити громадян, які там знаходяться про обгрунтованість проникнення. Серед таких підстав - надзвичайні ситуації. У той же час парламентарії обговорили випадки, коли поліцейські можуть цього не робити. Як наголошується в тексті поправки, мова йде про ситуації, коли "зволікання створює безпосередню небезпеку життю та здоров'ю громадян, а також співробітників поліції і може спричинити інші тяжкі наслідки". При цьому депутати уточнили, що співробітник поліції повинен повідомити прокурора про проникнення на територію приватної власності протягом 24 годин і письмово.Відзначимо, раніше передбачалося, що поліцейські можуть це зробити усно, наприклад, по телефону.
У ході розгляду документа в другому читанні депутати також конкретизували норму проекту про так званому "правилі Міранди", коли затриманий отримає право на один телефонну розмову зі своїми родичами і близькими, а не на дзвінок, як передбачалося раніше.
Крім того, було враховано низку поправок, розроблених так званої міжфракційної неформальної робочої групою з доопрацювання проекту на чолі з заступником голови комітету Держдуми з безпеки, депутатом від "Справедливої Росії" Геннадієм Гудковим. Мова йде про скорочення повноважень майбутньої поліції у перевірках бізнесу. Зокрема, схвалена поправка, яка дозволяє поліцейським запитувати і одержувати від банків довідки по операціях і рахунках юросіб, а також індивідуальних підприємців лише при виявленні та припиненні податкових злочинів. Раніше передбачалося, що співробітники нової структури будуть це робити також при попередженні таких злочинів.
Також була прийнята поправка, уточнююча, що при проникненні на територію муніципальних та державних органів, а також громадських об'єднань та організацій поліцейські зможуть знайомитися тільки з тими персональними даними, які мають відношення "до розслідування кримінальних справ, провадження по справах про адміністративні правопорушення, перевірці заяв і повідомлень про злочини, правопорушення, події ".
За винятком окремих норм зміни повинні набути чинності з 1 березня 2011 р.