ua en ru

У Держдепі США повідомили про загрозу енергетичного домінування РФ в Європі

У Держдепі США повідомили про загрозу енергетичного домінування РФ в Європі Фото: Держдепартамент США

Поставки газу можуть використовуватися Росією як інструмент впливу

Реалізація проектів "Турецький потік" і "Північний потік-2" посилить російське домінування в Європі у сфері енергетики, що неминуче призведе до загрози безпеки для країн Європи. Про це на брифінгу заявила офіційний представник Держдепартаменту Хізер Нойерт.

"Ми бачимо, що Європа прагне диверсифікувати сферу енергетики. Цей проект "Турецький потік" підриває ці зусилля. Ми згодні з нашими європейськими партнерами, що проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік" підсилять домінування Росії на ринку газу в Європі, зірвуть спроби диверсифікувати джерела енергії і становлять загрозу безпеки для Балтійсько-Чорноморського регіону", - заявила Нойерт.

Вона також підкреслила, що поставки газу можуть використовуватися Росією як інструмент впливу. В якості прикладу вона навела перебої в постачаннях газу в Польщі в період "газових воєн" Росії та України. Нойерт зазначила, що відмова Москви від транзиту газу через Україну та скорочення плати Києву за цю послугу також є загрозою.

"Нашу особливу стурбованість викликає те, що це наблизить Росію до досягнення мети з підриву безпеки України за допомогою позбавлення її статусу країни-транзитера російського газу", - заявила вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російський газовий монополіст "Газпром" завершив будівництво морських ділянок двох ниток "Турецького потоку" на території РФ і продовжив будівництво першої нитки у винятковій економічній зоні Туреччини.