ua en ru

Держдеп США оприлюднив доповідь про порушення прав людини в Криму

Держдеп США оприлюднив доповідь про порушення прав людини в Криму Фото: Державний департамент США (nwttac.dci/palestine.org)

У звіті йдеться про тортури, викрадення, обмеження свобод і "обстановку безкарності"

Бюро з питань демократії, прав людини і праці Держдепартаменту США випустило доповідь про порушення прав людини в Україні, зокрема на Донбасі і в окупованому Російською Федерацією (РФ) Криму. Документ опублікований на сайті Держдепу.

У доповіді зазначають, що найважливіші порушення прав людини включають вбивства, незаконні політичні переслідування та зникнення людей, суворі і небезпечні для життя умови в в'язницях і центрах утримання під вартою; довільні арешти і затримання; і відсутність незалежності судових органів. Інші зловживання включають широко поширену корупцію в уряді.

"Сили, очолювані Росією на Донбасі, спричиняють політично мотивовані зникнення, катування та незаконні затримання; обмеження свободи слова, зборів та об'єднань", - йдеться у доповіді.

Серед порушень прав людини в окупованому Криму Держдеп зазначив тортури, викрадення, обмеження свобод і "ситуацію безкарності".

"До найбільш важливих питань щодо прав людини в окупованому Росією Криму включені політично мотивовані зникнення людей, тортури і обмеження свободи думок і об'єднань. Уряд, як правило, не вживає адекватних заходів для переслідування або покарання більшості посадових осіб, які вчинили зловживання, що призвело до ситуації безкарності", - йдеться у доповіді.

Нагадаємо, український омбудсмен Людмила Денисова просила у колеги з РФ розслідувати неприродну смерть 4 українців в СІЗО окупованого Криму.

За інформацією правозахисників, 6 квітня в СІЗО виявили повішеним Сервера Білялова і Олега Гончарова. Через тиждень, 12 квітня, в штрафному ізоляторі знайшли повішеним Дмитра Шиповника. У камері № 8 на наступний день, 13 квітня, з перерізаним горлом знайшли Іслама Іскерова, який був доставлений в СІЗО Сімферополя з Джанкоя.

"Влада" Криму назвала смерть українців у СІЗО Сімферополя суїцидами.