ua en ru

Держбюджет щороку втрачає 6 млрд грн при імпорті ліків та медобладнання, - Калєтнік

Державний бюджет щороку втрачає 6 млрд грн при імпорті ліків та медобладнання. Верховна Рада має переглянути існуючі податкові та митні пільги при ввезенні лікарських засобів та предметів медобладнання. Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік, передає його прес-служба.

"За 11 місяців 2012 року в Україну завезли медичних товарів та препаратів на суму в межах 32 млрд грн. При цьому у вигляді пільг не сплачено податків до бюджету близько 6 млрд грн", - повідомив віце-спікер.

Він пояснив, що пільги повинні були б здешевити вартість ліків на українському внутрішньому ринку. Однак недобросовісні імпортери використали пільги для отримання власних надприбутків.

"Ми сьогодні маємо приклади, коли лікарські засоби завозяться з республіки Білорусь через Кіпр. І у підсумку в Україні ці препарати коштують в десятки разів дорожче, ніж в Білорусі. Чому це відбувається? Тому що є така стала тенденція: якщо відсутні податки при ввезенні, то на товар намагаються завищити вартість. Тому що від цієї вартості формується вже оптова і роздрібна ціна на внутрішньому ринку", - пояснив Калєтнік.

Він додав: "Ми маємо переглянути доцільність надання таких пільг. Публічно обговорити це питання, заслухати всі сторони, і після цього вдаватися до рішучих дій".

Читайте також: Україна та Індія домовилися про постачання ліків за цінами виробника, - Янукович