ua en ru

Медведчук пропонує змінити бюджетну систему в Україні

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук пропонує змінити бюджетну систему в Україні. Про це йдеться в повідомленні на сайті руху.

"У новий, 2014 р., країна увійшла без бюджету. Парламент так і не ухвалив основний фінансовий кошторис країни, хоча проект держбюджету був розданий депутатам для ознайомлення ще в грудні 2013 р. 14 та 15 січня опозиція блокувала Верховну Раду: частково через незгоду з окремими статтями бюджету, але в основному - для того, щоб отримати додатковий привід для піару і політичного торгу. За словами прем'єр-міністра України, народні обранці подали три тисячі пропозицій, які "стоять аж три бюджету в цілому", - нагадав Медведчук.

При цьому політик наголошує, що в умовах жорсткої централізації влади і відсутності контролю громадян за діями чиновників порушуються чи не всі базові принципи побудови бюджетної системи України - від принципів обґрунтованості та збалансованості до принципу публічності та прозорості.

"Коли пріоритети та обсяги фінансування визначаються не в інтересах суспільства, а у відповідності з потребами держструктур і фінансових груп, зловживання і махінації неминучі. Тому в розпал прийняття держбюджету у парламенті ведуться торги, формуються найбільш немислимі та непередбачувані коаліції. Їх мета - грамотно розподілити бюджетні кошти. З року в рік ми стоїчно наступаємо на одні й ті ж граблі: приймаємо завідомо дефіцитний бюджет, з нездійсненними макроекономічними показниками, потім його провалюємо, беремо кредити, щоб здійснити виплати хоча б по захищеним статтям, і на наступний рік все повторюємо знову", - зазначає лідер "УВ".

Також він констатує, що в ситуації, коли бюджет централізований, а казначейство виділяє кошти місцевим бюджетам "в ручному режимі", громадський контроль не має сенсу.

"Виділили - і слава Богу, не дали - годі й перевіряти. У суспільства просто не виробляється корисна звичка контролювати, питати з влади, куди пішли гроші. А поки такої звички немає, при формуванні видаткової частини будуть продовжуватися зловживання, які не тільки дадуть про себе знати в поточному році, але і боляче відгукнуться в наступних", - підкреслив політик.

"Змушений констатувати, що державний бюджет при тій бюджетній політиці, яка існує зараз, як інструмент розвитку країни функціонувати не буде. Мільярди в "загальному казані" набагато важче контролювати, ніж, наприклад, десятки тисяч гривень, що виділяються на конкретну лікарню чи школу. Перехід до федеративної системи формування бюджетів міг би наблизити весь ланцюжок збирання і розподілу коштів до територіальних громад та громадян. Кожна операція проходить так близько, що її можна проконтролювати і відстежити. Тільки так - знизу вгору - можна створювати бюджетну систему, в якій кожна копійка буде витрачатися прозоро, під контролем громадян. В цьому випадку українці перестануть бути заручниками Верховної Ради, кожен рік перетворює ключовою для країни процес в дешевий балаган", - зазначає Медведчук.

Водночас, на думку лідера "Українського вибору", ця система повинна створюватися в комплексі з переходом України від унітарної до федеративної моделі державного устрою, паралельно з посиленням місцевого самоврядування.

"У цьому випадку бюджет, побудований на принципі прозорості, повністю підконтрольний місцевим громадам, стане інструментом розвитку України і перестане бути годівницею для влади та опозиції", - підсумував політик.