ua en ru

Госаудитслужба за 10 місяців виявила порушень на 650 млн гривень у сфері освоєння держкоштів

Госаудитслужба за 10 місяців виявила порушень на 650 млн гривень у сфері освоєння держкоштів Фото: Госаудитслужба заощадила державі понад 106 млн гривень

Було перевірено 28 об'єктів держвласності

Державна аудиторська служба за 10 місяців поточного року виявила факти незаконного чи неефективного використання держкоштів на суму 649,1 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Згідно з повідомленням, велика частина виявлених порушень пов'язана з придбанням товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг з порушенням процедури державних закупівель (при відсутності належних підстав проводиться закупівля за переговорною процедурою; вносяться зміни до істотних умов договору; переможці процедур визначають учасників, пропозиції яких не відповідають документації конкурсних торгів)

Крім того, під час операційного аудиту виявлено факти, які можуть свідчити про прихований кредитуванні комерційних підприємств. Зокрема, встановлено, що в бухгалтерському обліку державних підприємств враховуються багатомільйонні суми дебіторської заборгованості, яка має ознаки безнадійної. При цьому така дебіторська заборгованість вважається активом підприємства, спотворює достовірність його фінансового стану та фінансової спроможності.

За результатами операційного аудиту держава зекономила 106,2 млн гривень, з яких 91,1 млн гривень склали незаконні витрати, а 15,1 млн гривень - неефективні.

Всього за звітний період було перевірено 28 об'єктів держвласності, з яких 14 їх окремих структурних підрозділів.

Нагадаємо, Госаудитслужба за 9 місяців забезпечила відшкодування 474 млн гривень втрат держави.