ua en ru

Місто Хмельницький виграло престижну нагороду ПАРЄ

Місто Хмельницький виграло престижну нагороду ПАРЄ Фото: Хмельницький (khm.gov.ua)

Місто Хмельницький виграло престижну нагороду The 2021 Europe Prize. Її присуджує Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) місту, що найактивніше "просуває" європейські цінності.

Про це йдеться на сайті ПАРЄ.

У шорт-лист конкурсу також увійшли міста Кельце (Польща), Бамберг і Мюнстер (Німеччина).

В ПАРЄ зазначили, що протягом року у Хмельницькому організували низку заходів з залученням молоді, спрямованих на популяризацію європейських ідей.

Це, зокрема, спільні програми шкіл, коледжів і університетів з навчальними закладами інших європейських країн, організація "Тижня Європи" у школах, знайомства молоді з історією, культурою і традиціями європейських країн.

"Місто постійно прагне до розширення співпраці й встановлення економічного, наукового, технічного та культурного партнерства з новими містами. Воно також дуже стурбоване проблемами довкілля й організовує проєкти в цій галузі", - зазначили в ПАРЄ.

Також в Асамблеї похвалили місто за популяризацію європейських свят, зокрема Дня Європи та Європейського дня мов.

Що відомо про приз

ПАРЄ заснувала The Europe Prize у 1955 році. Це найпрестижніша нагорода європейського міста за дії на території Європи. Переможець отримує трофей, медалі, диплом і стипендії, призначені для ознайомчої поїздки місцевої молоді в низку установ Європи.

До слова, у 2018 році приз отримав Івано-Франківськ.

Нагадаємо, в Україні з'явиться нова державна премія. Верховна рада схвалила відповідний законопроект Кабінету міністрів №5327. Цю премію будуть присуджувати за видатні досягнення у галузі науки і техніки.