ua en ru

Гірничорудні BHP Billiton, Vale і Anglo America відмовляються від видобутку алюмінію і алмазів

На вимогу акціонерів міжнародні гірничодобувні компанії BHP Billiton, Vale і Anglo American позбуваються від непрофільних активів. Головна причина відмови від надмірної диверсифікації - оптимізація виробництва і потреба в коштах на фінансування довгострокових проектів.

За даними The Financial Times, австралійська BHP Billiton планує продати алюмінієві заводи в Бразилії. Мова йде про СП Alumar (BHP належить 36% у переробному підприємстві і 40% - в металоплавильному) і Mineracao Rio do Norte (14,8%). Сама BHP Billiton продаж цих підприємств ніяк не коментує, але протягом року компанія натякала, що спростить структуру виробництва. Зокрема, BHP Billiton оголосила про намір продати алмазний бізнес, який складається лише з однієї шахти Ekati і устаткування в Канаді. Компанії необхідно гарантувати приплив коштів, особливо з урахуванням її грандіозних планів: в наступні 15 років вона має намір інвестувати до 100 млрд дол. в розширення мідних і уранових шахт Olympic Dam на півдні Австралії, шахти з видобутку залізної руди на заході країни, а також в розробку нового родовища калійних солей в Канаді.

Крім того, британська Anglo American вже близька до продажу залізорудної шахти Amapa в Бразилії (ім'я покупця поки невідомо; джерела Reuters говорять, що вибір стоїть між бразильською та індійською компаніями). В 2008 р. Anglo American фактично отримала Amapa в подарунок при купівлі шахти Minas-Rio за 5,5 млрд дол. "Amapa не найкращий у світі актив - це зовсім маленька шахта. Вона знаходиться на Амазонці, і доставку вантажу звідти складно здійснити", - вважає джерело агентства. Продуктивність Amapa становить 4,5 млн т руди проти 26,5 млн у Minas-Rio.

У свою чергу бразильська Vale в середу домовилася про продаж швейцарській Glencore європейських активів з виробництва марганцевих феросплавів за 160 млн дол. (мова йде про заводи у Франції і Норвегії потужністю 150 тис. і 110 тис. т відповідно). А австралійська Rio Tinto поки тільки шукає покупця на алмазний напрямок, що оцінюється в 1,2 млрд дол., щоб зосередитися на видобутку більш прибуткових видів сировини - залізної руди, міді і урану. Компанія є оператором трьох алмазних рудників - знаменитого рожевими алмазами Argyle в Австралії (частка - 100%), Diavik в Канаді (60%) і Murowa в Зімбабве (78%).