ua en ru

Гірничодобувні компанії повертаються на ринок M&A, - Ernst&Young

Гірничодобувні компанії не хочуть відкладати реалізацію планів розвитку і повернуться в 2012 р. на ринок злиттів і поглинань, випливає зі звіту Ernst&Young, передає канал "Росія 24".

"Стійкий попит, сильні баланси і прагнення компаній до зростання сприятимуть активізації угод злиттів і поглинань (M&A) в міжнародній гірничодобувній та металургійній промисловості в 2012 р.", - вважає керівник напрямку Ernst&Young Лі Даунем.

За словами експерта, нестабільна економічна кон'юнктура, очевидно, збережеться протягом усього 2012 р. "Проте гірничодобувні і металургійні компанії прагнуть до зростання і не хочуть відкладати реалізацію планів розвитку, так що відновлення злиттів і поглинань в 2012 р. видається цілком імовірним", - говорить Даунем.

У свою чергу, партнер Ernst&Young Євген Хрустальов наголосив, що оскільки ринкові мультиплікатори нижче історичних середніх, китайські та індійські компанії продовжать активно шукати перспективні родовища по всьому світу. Тому, на думку аналітика, в 2012 р. кількість угод M&A має збільшитися. "Продовжиться консолідація в багатьох секторах галузі. Так, в новому році вже відбулася знакова угода з придбання Xtrata компанією Glencore", - сказав він.

У той же час, експерти відзначили, що турбулентність фондових ринків і обмежений доступ до банківського фінансування для компаній без інвестиційного рейтингу змусили підприємства гірничодобувної та металургійної промисловості шукати в 2011 р. альтернативні джерела. Вони також прогнозують, що цей тренд збережеться в 2012 р.

"У 2011 р. капітал залучався в основному для цілей ефективного рефінансування, а не здійснення агресивних придбань з великим плечем. Компанії починають 2012 р. з більш високими кредитними рейтингами, володіючи можливістю готуватися до подальшого зростання", - зазначив Даунем.

Говорячи про 2011 р., крім лістингу відносно невеликих компаній Даунем звернув увагу на рекордну кількість переносів IPO. "Багато компаній підтримують готовність до виходу на фондовий ринок, після стабілізації і відновлення довіри інвесторів. Якщо стан ринків стабілізується, масовий вихід може трапитися в другу половину 2012 р.", - прогнозує аналітик.

Згідно з підготовленим Ernst&Young звітом, сукупна вартість угод, укладених в 2011 р. в міжнародній гірничодобувній та металургійній промисловості зросла на 43% і досягла 162,4 млрд дол.

"Незважаючи на зростання сукупної вартості угод в 2011 р. їх загальна кількість знизилася на 10% до 1008 у порівнянні з 1123 в 2010 р., що пояснюється скороченням джерел фінансування для відносно невеликих компаній. У 2011 р. найбільші злиття і придбання відбувалися в гірничодобувній промисловості індустріально розвинених країн: США, Канади та Австралії, причому найбільша консолідація спостерігалася в області видобутку вугілля і золота. Консолідація активів на внутрішньому ринку, мабуть, продовжиться і в 2012 р.", - йдеться у звіті Ernst&Young.

Раніше, керівник відділу M&A Ernst&Young в Україні Владислав Остапенко висловив думку, що обсяги цього ринку в країні в 2012 р. можуть бути на рівні 2011 р.