ua en ru

Гірничодобувна Rio Tinto може продати "алюмінієві" активи на 8 млрд дол

Британо-австралійський гірничодобувний гігант Rio Tinto дав сигнал про готовність частково піти з алюмінієвого бізнесу, повідомивши про те, що планує виставити значну частину таких активів на продаж. Така інформація міститься в оприлюдненому сьогодні прес-реліз компанії. Мова йде про 13 активах, серед яких металлоплавильные заводи і підприємства, пов'язані з виробництвом алюмінію, які компанія може продати в майбутньому "при настанні відповідного моменту". Вартість цих активів оцінюється аналітиками в 8 млрд дол.
У повідомленні компанії наголошується, що Rio Tinto розглядає кілька можливостей позбутися від цих активів, наприклад, продати або виділити їх в окрему компанію, яка проведе власний лістинг на біржі.
Експерти розцінили крок Rio Tinto, як намір сконцентрувати всі зусилля на виробництві залізної руди, яке забезпечує близько 80% сукупного доходу компанії. Втім значна частина "алюмінієвих" активів все ж залишиться за компанією. В основному, мова йде про активи Rio Tinto в Канаді. Реорганізація алюмінієвого бізнесу дозволить до 2015р. збільшити маржу прибутку цього сегмента на 40%.
Rio Tinto працює в алюмінієвому бізнесі з 1950-х років. Після придбання Alcan в 2007 р. компанія стала одним з найбільших в світі виробників алюмінію, але настав той момент, коли горнодобытчику довелося задуматися про відмову від частини цих активів. Алюмінієвий бізнес потребує великих уливання капіталу, а прибутки від інвестицій, навпаки, обіцяє бути порівняно незначною, коментують ситуацію аналітики.
Втім, в оприлюдненому сьогодні повідомленні компанія підкреслила, що алюмінієвий бізнес в цілому залишається ключовим для Rio Tinto. Компанія прогнозує відносно непоганий попит на алюміній у майбутньому і розглядає можливість інвестицій в якісні "алюмінієві" активи.
Rio Tinto - другий після бразильської Vale виробник залізної руди. Минулого тижня гірничодобувний гігант відзвітував про рекордні продажі залізної руди в III кварталі 2011 року. (на рівні 60 млн т) і 5-процентному підвищення її виробництва за цей період - до 64 млн т. Крім того компанія підтвердила власний прогноз на 2011р., зазначивши, що має намір зробити рекордну кількість залізної руди (понад 240 млн т).
Rio Tinto має подвійний лістинг на Лондонській і Австралійської фондових біржах. Британська Rio Tinto Plc. і австралійська Rio Tinto Ltd. об'єднані в групу Rio Tinto. Підприємства групи видобувають і виробляють алюміній, мідь, дорогоцінні камені, вугілля, уран, залізну руду. Більшість операційних активів Rio Tinto розташовані в Австралії та Північній Америці, менша частина виробництва припадає на Європи, Південної Америки, Азії та Африки. Чистий прибуток корпорації Rio Tinto Group, що припадає на акціонерів материнської компанії, в I півріччі 2011 р. виросла на 29,8% - до 7,59 млрд дол. проти 5,85 млрд дол., отриманих роком раніше.