ua en ru

Google заплатив Apple 1 мільярд доларів за інтернет-пошук

Google заплатив Apple 1 мільярд доларів за інтернет-пошук Фото: пошуковик Google на пристроях Apple (Reuters)

За інформацією Bloomberg, дана сума спливла в ході одного із судових розглядів

Компанія Google заплатила у 2014 році своєму конкуренту Apple 1 мільярд доларів за право бути пошуковиком за замовчуванням на її пристроях iPhone і iPad (операційна система iOS), повідомляє Bloomberg.

Як зазначається, цифра, яку Google до сих пір не бажає оприлюднювати, спливла в ході одного із судових розглядів.

Зокрема, така сума міститься у стенограмі засідання суду за позовом про захист авторських прав, поданому компанією Oracle Corp. проти Google.

За інформацією агентства, дані про суму, яку Google платить Apple, озвучила на суді адвокат Oracle Аннет Херст.

Чутки про те, скільки Google платить компанії Apple, щоб бути пошуковиком за замовчуванням на iPhone, ходять протягом багатьох років, але компанія ніколи не оприлюднила цю суму.

Адвокат також розповіла на суді, що пошукова система має угоду з Apple, за якою виробник iPhone отримує відсоток від виручки Google, яку вона отримує з допомогою пристроїв Apple. За її словами, "в один момент часу відсоток від виручки склав 34%". Однак зі стенограми залишається неясним, чи це частка, яку Google залишив собі або заплатив Apple.

Компанія Google виступила проти того, щоб конфіденційна інформація про угоди з Apple стала надбанням громадськості, попросивши відредагувати стенограму та мотивуючи це тим, що розкриття такої інформації може сильно вплинути на здатність домовлятися в майбутньому з іншими компаніями. Apple підтримала прохання Google.

Представники Apple і Google відмовилися прокоментувати агентству інформацію, розкриту в ході судового засідання.

Нагадаємо, на початку минулого року Apple почала шукати розробника пошукової платформи, оскільки на той час закінчувався контракт, згідно з яким пошукові запити у браузері Safari обслуговувала система Google. Як зазначалося, чутки про швидкий вихід Apple на ринок інтернет-пошуку ходять вже кілька років.