ua en ru

Гонтарєва заробляє на схемах Януковича, - Кужель

Гонтарєва заробляє на схемах Януковича, - Кужель Фото: Олександра Кужель

Голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва заробляє на схемах екс-президента-втікача Віктора Януковича. Про це сьогодні в коментарі журналістам заявила народний депутат, заступник голови комітету ВР з промислової політики і підприємництва Олександра Кужель.

"Редакцію, яку подавав "Народний фронт", ніколи не проголосує не тільки "Батьківщина", але і будь-яка поважаюча себе людина. Тому що може постраждати будь-який громадянин України. Припустимо, у вас конфіскували квартиру, потім продали за 3 тисячі гривень, ви виграли суд, довели невинність, і вам повернули ці 3 тисячі", - зазначила Кужель.

"Вони брехали, що там гроші лежать, в "Ощадбанку" це деривативи - цінні папери держави. Це державні облігації на суму півтора мільйони або навіть більше, які належать Арбузову... Вони пропонують продати ці папери з дисконтом, а ми категорично проти. Тому що ці папери є внутрішнім державним боргом. Їх потрібно просто погасити, і на цю суму зменшити державний борг", - додала Кужель.

На її думку, "Батьківщина" та інші фракції підтримають редакцію закону про спецконфіскацію, яка розроблена парламентським комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

"Там (у комітеті, - ред.) вони юридично вивели кожну пропозицію, щоб не було вакханалії. Там дійсно при бажанні можна все це заарештовувати", - заявила депутат.

На думку Кужель, в будь-якому випадку для повернення активів оточення побіжного екс-президента необхідна серйозна доказова база. "Має бути виписаний нормальний, зрозумілий механізм - як допомогти в даному випадку. Якщо немає доказової бази, вибачте", - зазначила парламентарій.

Крім того, Кужель впевнена, що Гонтарєва була в курсі всіх фінансових схем, які проводили представники колишнього режиму.

"Коли Юлю (Тимошенко, - ред.) призначили віце-прем'єром по енергетиці, вона як бізнесмен, який знає всі ці схеми в енергетиці, тут же ці схеми знищила... І Гонтарєва знає всі ці схеми, вона заробляла на них... І продовжує заробляти", - зазначила Кужель.

Нагадаємо, існує три законопроекти, в яких виписані механізми конфіскації майна екс-президента Януковича. Один з них - №4057 був запропонований фракцією "Народний фронт" і був внесений до порядку денного парламенту тільки з четвертого разу. Однак документ зазнав серйозної критики з боку депутатів з інших фракцій і експертів і пізніше був відкликаний його авторами. Потім з'явився законопроект № 4811, який депутати не змогли внести до порядку денного. Експертне співтовариство розкритикувало і цей проект, після чого з'явився третій варіант - № 4890 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей стягнення в дохід держави необґрунтованих активів і активів, власник яких не встановлений". 14 вересня Кабмін схвалив цей законопроект і вніс його на розгляд Верховної Ради.