ua en ru

Гонтарєва розповіла про фінансові махінації в банку "Михайлівський"

Гонтарєва розповіла про фінансові махінації в банку "Михайлівський" Фото: Гонтарєва розповіла про махінації в банку "Михайлівський"

Для виведення коштів негарантованих вкладників використовувалася фінансова компанія

Голова національного банку України Валерія Гонтарєва розповіла про одну з багатьох махінацій, виявлених у збанкрутілому банку "Михайлівський". Про це вона розповіла в інтерв'ю Hromadske.

Голова НБУ пояснила, чому близько 1 тис. вкладників не потрапили до числа гарантованих Фондом гарантування вкладів. Гонтарєва також заявила, що те, що трапилось в банку є шахрайством в чистому вигляді.

"Банк Михайлівський - це чистої води шахрайство. Тому акціонери і менеджмент цього банку повинні перебувати за ґратами навіть не за доведення банку до банкрутства, а виключно за вчинення шахрайських операцій. Шахрайство, бандитизм", - заявила Гонтарєва.

За її словами, схема, за якою діяли зловмисники полягала в тому, що для залучення негарантованих депозитів використовувалася фінансова компанія під назвою "Фінансове товариство" Інвестиційно-розрахунковий центр ", яка жодного стосунку до банку не мала.

"Це фінансова компанія, її рахунки були відкриті абсолютно в інших банках, навіть дуже пристойних, і на ім'я цієї компанії залучалися як раз депозити, які не гарантуються Фондом. Насправді цю схему винайшов банк "Михайлівський", - повідомила Гонтарєва.

Вона пояснила, що рахунки цієї компанії не перебували в Національному банку і Нацбанк не регулює діяльність фінансових компаній. Регулятором надання фінпослуг є Нацкомфінпослуг, яка вчасно не побачила ознак шахрайських дій.

Гонтарєва розповіла, що власник банку зміг не тільки залучити завідомо негарантовані депозити, але і вивів кошти з підконтрольного йому банку "Михайлівський".

"Власник разом з менеджментом ще й примудрився вивести активи з банку. Зрозуміло, що Національний банк одразу заблокував їх рахунки, і тут же вивів їх з ринку. До речі, цей банк-єдиний, де ми раді сказати, що пан Дорошенко, голова цього банку, вже перебуває у в'язниці", - повідомила глава Нацбанку.

Вона висловила сподівання, що така ж доля спіткає і другого співвласника фінустанови, Віктора Поліщука, який, за її словами, винен банківській системі 23 млрд гривень, з яких 1,3 млрд гривень становлять кредити, видані самим банком "Михайлівський".

Нагадаємо, раніше у заступника голови НБУ були проведені обшуки в рамках розслідування махінацій у банку "Михайлівський".