ua en ru

"Голос" заявляє про конфлікт інтересів у діях голови НАЗК

"Голос" заявляє про конфлікт інтересів у діях голови НАЗК Фото: лідер "Голосу" Кіра Рудик (goloszmin.org)

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков виступив представником позиції президента щодо поправок до закону на засіданні комітету Верховної ради з питань правової політики, захищаючи інтереси як президента, так і очолюваної ним інституції. Це прямо протирічить антикорупційному законодавству і свідчить про дії в умовах реального конфлікту інтересів, що є адміністративним правопорушенням.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву партії.

"25 листопада відбулось засідання комітету з питань правової політики, на якому розглядались пропозиції президента до закону "Про політичні партії в України" щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій. Під час якого голова НАЗК Олександр Новіков повідомив членів комітету, що за дорученням президента він представлятиме його пропозиції до закону, що і було зроблено. Вважаємо, що в таких діях голови НАЗК наявний реальний конфлікт інтересів", - йдеться у заяві партії.

Відповідно до положень частини другої статті 4 закону "Про запобігання корупції", НАЗК є відповідальним перед Верховною радою, підконтрольним їй та підзвітним Кабінету міністрів. Серед повноважень, зокрема визначених у статті 12 закону "Про запобігання корупції", відсутні повноваження представляти та захищати пропозиції президента та бути доповідачем щодо таких пропозицій тим більше, коли вони мають безпосередній вплив на порядок і якість роботи самої НАЗК.

Про вказані обставини голову НАЗК неодноразово застерігали під час засідання комітету, звертаючи його увагу, що президент не має права давати доручення голові НАЗК і що пропоновані пропозиції президента до закону прямо зачіпають особисті інтереси голови НАЗК, як очільника цієї інституції. Однак, незважаючи на відсутність правових підстав та усвідомлюючи очевидну неправомірність своїх дій, пан Новіков продовжував діяти в режимі реального конфлікту інтересів на засіданні комітету.

Вважаємо неприпустимим, коли очільник інституції, яка покликана відстоювати кращі стандарти антикорупційної політики, керуючись політичною доцільністю умисно йде на пряме порушення законодавства, аби догодити першій особі в державі. В таких діях ми вбачаємо загрозу всій антикорупційній інфраструктурі, на розбудову і зміцнення якої витрачені величезні ресурси, кошти і зусилля величезної кількості людей, включаючи членів політичної партії «Голос».

"Задля захисту інституції та унеможливлення подібних випадків у майбутньому, ми вимагаємо притягнути до відповідальності голову НАЗК за вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів при представленні пропозиції президента до закону "Про внесення змін до закону "Про політичні партії в Україні" та ухилення від обов'язку врегулювати такий конфлікт інтересів", - йдеться у заяві "Голосу".