ua en ru

Військові Нідерландів отримали ракету "Бук" для розслідування катастрофи MH17

Військові Нідерландів отримали ракету "Бук" для розслідування катастрофи MH17 Фото: розслідування катастрофи MH17 (youtube.com DELFI Video)

Грузія передала Нідерландам ракету "Бук"

Голландські військовослужбовці доставили з Грузії ракету для зенітно-ракетного комплексу "Бук" в цілях розслідування катастрофи рейсу MH17. Про це повідомляє RTL Nieuws.

Співробітники голландської Служби військової розвідки і Служби безпеки вилетіли в Грузію на вантажному літаку Hercules Міністерства оборони в кінці лютого цього року", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, владою була передана ракета. На наступний день вантажовідправник відлетів назад і доставив ракету на військову авіабазу Гільце-Рієн.

Так, ракета "Бук" слугує доказом у кримінальній справі проти підозрюваних у збиванні польоту MH17. Нідерланди разом з чотирма іншими країнами готують кримінальну справу у Об'єднаній слідчій групі (JIT), яка вже володіє інформацією по випробуваннях з різними версіями ракети "Бук" у Фінляндії та Україні.

У свою чергу, представник прокуратури Нідерландів підтвердив цю інформацію. За його словами, Нідерланди звернулися до Грузії з проханням про допомогу, оскільки Нідерландський криміналістичний інститут радив зібрати якомога більше інформації.

"З цієї причини JIT контактувала з різними країнами, серед яких Фінляндія, Україна та Грузія. Згідно з резолюцією ООН 2166 Грузія надала затребувану правову допомогу, і на початку 2017 ракета "Бук" стала доступною для кримінального розслідування", - сказав він.

За інформацією джерел видання, ракета "Бук" також доступна для Міністерства оборони. Відомство, зокрема, вивчає, наскільки ракета може представляти загрозу для нового винищувача програми JSF (єдиний ударний винищувач).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міжнародне слідство у справі про катастрофі малазійського Boeing на Донбасі вважає "дурницею" версію про причетність українського винищувача до трагедії.