ua en ru

Річний показник дефіциту поточного рахунку України складе 0,5 млрд дол., - експерт

Річний показник дефіциту поточного рахунку України складе 0,5 млрд дол. (0,4% ВВП). Таку думку РБК-Україна висловила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Белан.

"Ми очікуємо, що баланс поточного рахунку буде близький до нуля найближчими місяцями, а його річний показник, можливо, буде трохи нижчий за наш поточний прогноз позитивного сальдо на рівні 0,5 млрд дол. (0,4% ВВП)", - відзначила експерт.
В той же час, аналітики компанії очікують, що сальдо поточного рахунку погіршає в 2011 р., і дефіцит поточного рахунку наступного року буде на рівні 0,6% ВВП. "В першу чергу це станеться за рахунок зростання імпорту на тлі відновлення внутрішнього попиту", - сказала О.Белан. За її словами, погіршення балансу поточного рахунку було обумовлене різким зростанням дефіциту зовнішньої торгівлі товарами, з 0,3 млрд дол. в червні до 0,9 млрд дол. в липні. "Розширення дефіциту торгівлі товарами було частково компенсоване сезонним поліпшенням профіциту торгівлі послугами завдяки вищому притоку іноземних туристів в літній період", - резюмувала аналітик.
О.Белан також відзначила, що баланс фінансового рахунку країни залишиться позитивним до кінця 2010 р і більшу частину 2011 р. "Враховуючи відновлення повномасштабної співпраці України з МВФ, яке сприятиме притоку боргового капіталу в державний і приватний сектор, ми чекаємо, що баланс фінансового рахунку країни залишиться позитивним до кінця року і більшу частину 2011 р., що забезпечить його позитивне сальдо на рівні 6,5 млрд дол. (4,6% ВВП) в 2010 р. і 6 млрд дол. (3,4% ВВП) в 2011 р.", - сказала аналітик.
"Без врахування залученого урядом російського кредиту на суму 2 млрд дол., які сприяли різкому збільшенню профіциту фінансового рахунку в червні, липневий показник притоку капіталу був на рівні попередніх місяців", - відзначила вона.
За словами О.Белан, притік боргового капіталу в корпоративний сектор склав 531 млн дол., включаючи позики з боку прямих іноземних інвесторів. В той же час, рівень позикового капіталу в банківському секторі продовжував знижуватися. "Чистий притік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) скоротився в порівнянні з червнем і склав 283 млн дол., відображаючи відсутність нових вкладень в капітал українських банків материнськими структурами", - пояснила експерт.