ua en ru

GM стала світовим лідером з виробництва автомобілів за підсумками січня–червня 2011 р

Незважаючи на поступове відновлення японського автомобільного ринку після березневої природної катастрофи, Toyota не вдалося утримати першу позицію в світі по продажам. За підсумками січня-червня лідером знову став багаторічний номер один, американський автогігант General Motors (GM).

За перші шість місяців 2011 р. продажі GM зросли майже на 9%, до 4,5 млн автомобілів. В результаті автоконцерн вирвався на перше місце, обігнавши Volkswagen (4,13 млн) і Toyota (3,71 млн).

Занадто повільне відновлення американської економіки не завадило GM продемонструвати зростання продажів на рідному для нього ринку. Найбільш успішним виявився другий квартал, протягом якого GM продала в США 669 тис. автомобілів. При цьому найпопулярнішою моделлю на ринку виявився Chevrolet Cruze. Судячи з усього, і друге півріччя виявиться для американського автовиробника цілком успішним. Так, на найважливішому для нього ринку США в липні було продано майже 215 тис. автомобілів, що на 7,6% більше, ніж у липні минулого року.

Втім, конкуренти не мають намір дозволити GM почивати на лаврах. Toyota розраховує відновити виробництво вже у вересні, тобто на місяць раніше, ніж планувалося. На продажах, однак, це позначиться лише через кілька місяців, коли автомобілі надійдуть у салони дилерів. Номер два на японському ринку Nissan сподівається відновити виробництво на колишньому рівні в жовтні, що дозволить йому збільшити в цьому фінансовому році продажі в усьому світі до 4,6 млн автомобілів.

Європейські компанії також прагнуть наздогнати лідерів. Німецькі автовиробники BMW, Audi та Daimler продовжують у другому кварталі свій рекордний хід. Так, BMW продала в липні 2011 р. на 7,6% більше автомобілів, ніж аналогічного місяця минулого року. Таким чином, у мюнхенського концерну є всі шанси продати цього року заплановані 1,6 млн автомобілів. Audi вдалося збільшити продажі на 16%, до 106 тис. штук, - рекорд для сьомого місяця. Daimler змогла збути майже 109 тис. автомобілів - плюс 2,7% до торішнього липня.