ua en ru

Глибина застосування ЗВТ з ЄС перевищить 90%, - джерело

Глибина застосування зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом перевищить обіцяні 90%. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

З ЗВТ виключені буквально три статті, що стосуються торговельної політики у сфері інтелектуальної власності. Всі доповнення, що стосуються ЗВТ (визначають митні ставки та перехідні періоди при створенні ЗВТ), включені у тимчасове застосування (ВП). Виключення з ЗВТ у сфері інтелектуальної власності пов'язані з рішенням суду Євросоюзу, яке обмежує компетенцію Брюсселя при визначенні загальної політики ЄС.

В той же час розділ про секторальне співробітництво, всупереч заявам Леоніда Кожари щодо його повного включення в СП, буде задіяний в урізаному вигляді. Розділ "Політичний діалог та реформи", в якому Київ зобов'язується дотримуватися європейських цінностей і забезпечувати стабільність і дієвість демократичних інститутів, верховенство права, поважати права людини і основні свободи", практично повністю буде включений у ВП. До ратифікації УА також запрацюють статті про створення вертикалі двосторонніх органів на чолі з радою асоціації. В тексті УА не уточнюється, хто стане співголовами цієї ради, але в Києві вважають, що з української сторони цей орган очолить прем'єр-міністр.

Про те, що угода про асоціацію між Україною та ЄС почне діяти до завершення процедури ратифікації цього договору, раніше заявляли європейські і українські дипломати. Вчора ж голова МЗС Леонід Кожара підтвердив, що обсяг ВП вже відомий.

"Підкреслю, що можливість тимчасового застосування - найважливіше в цій угоді. Україна і ЄС, не чекаючи ратифікації національними парламентами, можуть розпочати застосування статей, що стосуються ЗВТ, секторального співробітництва, а також частково - політичного діалогу", - заявив він у ході круглого столу, присвяченого впливу СА на бізнес-середовище.

Ст. 486 СА визначає, що Брюссель має право визначити обсяг ВП в односторонньому порядку. Євросоюз поки не оприлюднює перелік статей, включених у ВП, а єдину заяву з цього приводу зробив глава МЗС Литви (країна-голова ЄС) Лінас Лінкявічюс.

"У тимчасове застосування увійде близько 90% угоди в частині створення ЗВТ і більше 50% політичної частини",- повідомив він.

"Ми сприймаємо заяву Лінаса Линкявичюса як відображення офіційної позиції Євросоюзу",- сказав учора в коментарі "Комерсанту" директор департаменту інформаційної політики українського МЗС Євген Перебийніс.

Європейські політики раніше обіцяли, що погодять з Україною обсяг ВП, але на сьогодні ситуація склалася так, що Київ не зможе вплинути на процес - Брюссель лише інформує Україну про домовленості, досягнуті між країнами-членами.

"Ми знаємо про те, які положення і статті повинні увійти в ВП. Але остаточне рішення буде прийнято на рівні Ради ЄС одночасно з рішенням про підписання УА. Засідання Ради заплановано на 21 жовтня. Після цього обсяг ВП стане відомий остаточно",- заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс. Втім, він зазначив, що проект рішення Ради ЄС з даного питання задовольняє Київ.

"Це відповідає очікуванням України про те, що тимчасове застосування охопить максимальну кількість статей", - підкреслив він.