ua en ru

Glencore і Xstrata домовилися про злиття для створення сировинного гіганта вартістю 90 млрд дол

Швейцарський сировинний трейдер Glencore і диверсифікована гірничодобувна компанія Xstrata домовилися про злиття з метою створення вертикально інтегрованої сировинної групи загальною ринковою вартістю 90 млрд дол., йдеться в матеріалах Xstrata. Операція буде здійснена шляхом обміну акцій.

Згідно з умовами угоди, за кожну свою акцію Xstrata отримає 2,8 акції Glencore. Раніше передбачалося, що злиття відбудеться на паритетних умовах.

Генеральний директор Glencore Айван Глазенберг в новій компанії отримає посаду головного виконавчого директора, а голова Xstrata Джон Бонд збереже посаду і надалі.

Експерти відзначають, що шляхом злиття Glencore і Xstrata прагнуть конкурувати з такими гігантами гірничодобувної галузі, як BHP Billiton, Vale і Rio Tinto.

Нагадаємо, 2 лютого Xstrata повідомила, що може об'єднатися з Glencore шляхом рівноцінного злиття. Заява Xstrata послідувала після повідомлення агентства Bloomberg, яке припустило, що дві компанії близькі до угоди, яка може створити об'єднану компанію з активами в 82,46 млрд дол.

Glencore поставляє метали, мінерали, сиру нафту, продукти нафтопереробки, вугілля, сільськогосподарську продукцію своїм замовникам в автомобільній, металургійній, харчовій та енергетичній галузях. Компанія має частку понад 10% в російській UC Rusal. У травні минулого року Glencore провела успішне IPO, в ході якого виручила 10 млрд дол.