ua en ru

Глави українських Церков звернулися до українського народу з нагоди 80-х роковин Голодомору-геноциду

Глави традиційних українських Церков звернулися до вірян із закликом долучитися до всеукраїнської громадської ініціативи - Всенародного дня пам'яті з нагоди 80-х роковин Голодомору.

Цей заклик - солідарність з ініціативою Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, до якого увійшли відомі громадські, мистецькі діячі, науковці та представники українських Церков.

"Просимо вас проявити власну добру волю і долучитися разом із прихожанами вашого храму до нашої всеукраїнської спільної справи", - ідеться у зверненні.

Людей закликають організувати у своїй церковній громаді роботу із впорядкування місць масових поховань загиблих у роки Голодомору, які переважно знаходяться на території сіл України (поставити, наприклад, дерев'яний хрест із рушником; а також організувати проведення поминальних заходів у своїй церкві до 80-х роковин Голодомору, 23 листопада 2013 року).
Глави українських Церков закликають вірних і людей доброї волі взяти участь в організації Всенародного дня пам'яті в Києві. "Делегувати представників від церковної громади, аби віддати шану загиблим родичам і землякам, на акцію вшанування пам'яті жертв Голодомору 23 листопада з 14:00 по 17:00 біля Національного музею "Меморіал пам'яті жертв Голодоморів в Україні" у столиці", - мовиться в документі.

"Єднання суспільства навколо духовних ідеалів, громадська самоорганізація та взаємна підтримка - добрий захист в умовах політичних та економічних криз", - переконують автори Звернення.

Особливо Предстоятелі Церков звертають свій заклик до тих, хто має авторитет і повагу людей, мудрість і життєвий досвід.

Цього року Україна та світ вшановуватиме 80-ті роковини пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

Звернення Глав українських Церков озвучили сьогодні, 23 серпня, на прес-конференції в Києві представники Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні: о. Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ, владика Євстратій Зоря, секретар Синоду УПЦ КП, Євген Сверстюк.