ua en ru

Головний обвинувач Новинського може покинути Україну після депутатського запиту

Головний обвинувач Новинського може покинути Україну після депутатського запиту Фото: Вадим Новинський

Головний обвинувач Новинського може покинути Україну після депутатського запиту

Група народних депутатів України звернулася до генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою перевірити законність закриття кримінальної справи про викрадення черниць Свято-Покровського монастиря, що сталось в 2013 році, і дати оцінку обґрунтованості кваліфікації дій митрополита Олександра Драбинка, який проходив по цій справі в якості свідка. Відповідне депутатське звернення за підписом 10 депутатів направлено до ГПУ 14 листопада.

Згідно з документом, депутати звертають увагу генпрокурора на той факт, що в рамках кримінального провадження покарання понесли лише безпосередні виконавці. "Організатор викрадення Сергій Бут і його фактичний співучасник Олександр Драбинко станом на цей момент покарання уникли, правова оцінка їх діям не дана", - наголошується у зверненні.

Депутати також просять ГПУ провести перевірку повноти та всебічності розслідування кримінальної справи стосовно "шахрайки Наталії Панько, яка безпосередньо пов'язана пов'язана зі справою викрадення черниць". Зокрема, депутати просять дати оцінку можливої причетності Драбинка до "шахрайських схем" Н. Панько.

Тим часом, як повідомлялося, в п'ятницю 18 листопада у слідчого судді в Печерському суді був у спішному порядку допитаний Олександр Драбинко, який є основним свідком у справі про нібито тиск представниками минулої влади на покійного Блаженнішого Володимира в 2013 році. Його свідчення зафіксувала слідча суддя Бабенко.

"Якщо прокуратурі знадобилося, щоб Драбинко в спішному порядку давав свідчення в Печерському суді, то велика ймовірність того, що скоро він буде недоступний для будь-яких слідчих дій. Така ситуація може виникнути, якщо свідок буде перебувати за межами країни", - заявляв раніше Владислав Фінік, екс-заступник прокурора Житомирської та Одеської областей, депутат обласної ради.

Драбинко і його адвокат підтвердили, що допит у слідчого судді в Печерському суді пов'язаний з наміром митрополита покинути країну найближчим часом. Відповідаючи на питання про тривалість свого закордонного відрядження, Драбинко сказав: "Все залежить від того, наскільки добре будуть приймати в гостях". При цьому священик зазначив, що дав показання, оскільки не бажає бути прив'язаним до судового процесу, оскільки це може заважати його професійній діяльності.

"Висока ймовірність сценарію, коли суд фіксує показання Драбинка, він їде з країни, а слідчі не переживають, що митрополит змінить свою точку зору під перехресним допитом або в ході спілкування зі ЗМІ", - заявляв раніше Владислав Фінік.

Крім того, як повідомлялося раніше в журналістському розслідуванні, в червні 2013 року бізнесмен Сергій Бут, який на той момент був близьким другом Драбинка, організував викрадення настоятельки Свято-Покровського монастиря Калісфенії і її келейниці. Драбинко погодився запросити черниць до себе в резиденцію під надуманим приводом, після чого їх викрали.