ua en ru

Головний економіст СБ попередив Китай підвищити пильність на ринку нерухомості

Головний економіст Світового банку (СБ) Лінь Іфу днями попередив Китай про необхідність підвищити пильність відносно "мильної бульбашки" на ринку нерухомості і несправедливості у розподілі доходів. Виступаючи з промовою ввечері 25 січня 2011 р. в Пекінському університеті, Лі Іфу закликав Китай бути передбачливим в економічному розвитку., повідомляє "Сіньхуа".
Він показав на прикладі таких держав, як Японія та Ірландія, в яких економіка після 20-30-річного динамічного зростання потрапила у застій через вибух "мильної бульбашки" на ріелтерському ринку, що згодом посилилося і перетворилося на фінансову проблему.
Економіст СБ наголосив на безперервному збільшенні розриву в доходах, що, за його словами, пов'язане з низкою питань, що існують в економіці Китаю, включаючи інвестиційний перегрів, низький рівень споживання, надмірний обсяг активного сальдо торговельного балансу на користь Китаю і т.д.
Економіка Китаю динамічно розвивається, проте цей процес супроводжується погіршенням ситуації з розподілом доходів. За словами Лінь Іфу, це викликано інституційними проблемами: фінансові установи воліють надавати підтримку великим підприємствам, монопольні галузі, що мають ресурси, отримують більший прибуток.
У разі успішного налагодження інституційних питань, економіка Китаю зможе зберегти 8% зростання в майбутні 10-20 років.