ua en ru

Головна причина припинення асоціації - непоступливість ЄС, - експерти

Засоби масової інформації продовжують шукати відповідь на питання, що послужило ключовою причиною призупинення процесу підписання Угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Експерти сходяться на думці, що головна причина рішення українських властей зробити паузу все ж у негнучкості і непоступливості ЄС.

"З одного боку, європейські чиновники кажуть, що двері в Європу залишається відкритою, з іншого - посилюють тиск на Україну. То ж заяву Кваснєвського, що якщо Асоціацію не підпишуть в цьому році, то це не відбудеться в найближчі два роки, зайве тому свідчення. Це можна трактувати як євроінтеграція за будь-яку ціну. Що поробиш, це закони політики, сильні завжди тиснуть. Наслідком цього стали останні рішення уряду", - вважає Володимир Фесенко.

"Переговори тривають, тому шанси на узгодження інтересів залишаються. Європейці розуміють, що не можна закінчувати процес, не досягнувши результату. При цьому вони усвідомлюють, що програвши тактичну боротьбу Росії, її ні в якому разі не потрібно припиняти", - зазначив політолог.

Аналогічну думку висловлює директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

"Потрібно розуміти, що рішення Кабміну про відкладення підписання угоди є суто технічним. За своєю формою це лише підзаконний нормативно-правовий акт низького рівня. Розпорядження, навіть не постанова уряду. Це розпорядження уряду необхідно, щоб виграти час для підготовки до умов та наслідків, які настануть у результаті підписання Угоди... Але головною системною причиною відкладення підписання Угоди про асоціацію стали навіть не загрози посилення економічної і соціальної кризи в країні, а саме вкрай завищені і мінливі вимоги ЄС до України", - говорить експерт.

На його думку, жорстко вимагаючи від України виконання певних умов політичного та економічного характеру, Євросоюз не готовий йти на поступки з питань, що цікавлять наша держава і наших громадян.

"ЄС вже має подібні угоди з Албанією, Алжиром, Єгиптом, Йорданією, Ліваном, Марокко, Мексикою, Тунісом та низкою інших країн, м'яко кажучи, соціальні та політичні стандарти яких навіть далекі від українських, не кажучи вже про ЄС. Більш того, в ЄС оголосили про підготовку до скасування візового режиму з Молдовою - найбіднішою країною Європи, чого Україна не може досягти протягом всієї своєї незалежності. Тому можна говорити, якщо не про подвійні або навіть потрійні стандарти ЄС у відносинах з Україною, то, напевно, про вкрай завищені вимоги до країні, яка за своєю географії та культурі є суто європейської, а рівень економічного розвитку не поступається навіть окремим новим членам ЄС", - зазначає Бортник.