ua en ru

Голова Верховного Суду вважає за необхідне відсторонити Ради від формування суддівського корпусу

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк вважає за необхідне відсторонити Верховну Раду від формування суддівського корпусу

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк вважає за необхідне відсторонити Верховну Раду від формування суддівського корпусу. Про це він заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

"На сьогоднішній день Президент призначає суддю на п'ять років, а після цього парламент обирає безстроково. По-перше, це не відповідає принципу поділу властей.Парламент є політичним органом і повинен бути повністю усунений від процедури формування суддівського корпусу, оскільки це не сприяє незалежності суддів від можливого політичного впливу. Це не наша примха. Це - європейські стандарти, до яких прагне Україна", - сказав Романюк.

При цьому він зазначив, що призначення на посаду судді має відбуватися "відразу безстроково".

"По-друге, я не бачу практичної необхідності тимчасового призначення на посаду судді. Ми говоримо про призначення, його ще називають іспитовим строком. А на кому молодих суддів потрібно відчувати? На людях, які приходять у суд? У нас громіздка система відбору та підготовки претендентів на посаду судді. Невже ця система не забезпечує того, що на судову роботу приходять люди, які вже готові працювати в суді? Якщо не забезпечує, то треба змінювати її, а не "відчувати" суддю на людських долях п'ять років. Я прихильник того, що призначення на посаду судді має відбуватися відразу безстроково", - додав глава ВСУ.

Романюк вважає, що призначати суддів має Президент, а Вища рада юстиції вносить свої уявлення.

"Ми є парламентсько-президентською республікою. Якщо звернутися до європейського досвіду, то у всіх країнах, які сповідують парламентсько-президентську форму правління, призначення судді відбувається або спеціальним органом, якому аналогом в Україні є Вища рада юстиції, або главою держави. Я, безумовно, прихильник того, щоб суддів призначав ВСЮ. Але я намагаюся бути реалістом, і я не вірю в те, що в наших умовах законодавець дозволить ВРЮ призначати на такі відповідальні державні посади, як суддя. А тому вважаю, що призначати суддю відразу безстроково може Президент. Але роль Президента має бути чисто церемоніальною. Тобто він повинен діяти лише в межах та на підставі внесеного йому ВСЮ подання", - сказав він.