ua en ru

Голова Верховного суду допускає подачу другого позову до КСУ з люстрації

Голова Верховного суду допускає подачу другого позову до КСУ з люстрації

Голова Верховного суду України Ярослав Романюк припускає подачу Верховним судом в Конституційний суд другого подання щодо закону "Про очищення влади" (люстрації). Про це Романюк сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

"У судів виникають сумніви з приводу конституційності також і норм закону "Про очищення влади", які стосуються вже не суддів, а тих або інших категорій працівників органів виконавчої влади, правоохоронних органів. Зараз вже 63 суди направили до Верховного суду України звернення, в яких просять ініціювати ще одне конституційне подання на предмет перевірки на конституційність інших положень закону "Про очищення влади" (п. п. 7, 8 ч. 1 ст. 3), в якому говориться, що без будь-яких перевірок повинні бути звільнені керівники, заступники керівників самостійних структурних підрозділів центральних і регіональних органів влади", - сказав Романюк.

"Не виключено, що нам доведеться вносити ще одне конституційне подання до Конституційного суду України", - додав голова Верховного суду.

Романюк також зазначив, що якщо в закон про люстрацію будуть внесені зміни, запропоновані Венеціанською комісією, то необхідність звертатися до КСУ відпаде.

"Дуже сподіваюся, що представники від України, автори законопроекту якщо не прислухаються до Верховного суду України, то хоча б до поважної європейської інституції - Венеціанської комісії. І в закон "Про очищення влади" оперативно будуть внесені необхідні зміни. Якщо закон "Про очищення влади" буде приведено у відповідність з Конституцією України, зрозуміло, відпаде не тільки необхідність розгляду вже внесеного конституційного подання, але і потреба вносити нові", - сказав він.

Що стосується вже поданого Верховним судом подання в КСУ щодо люстрації, то, за словами Романюка, КСУ ще не відкрив по ньому провадження.

"Наскільки мені відомо, поки що вирішується питання про відкриття конституційного провадження за нашим поданням. Конституційний суд нам не відмовив, але й не відкрив", - зазначив Романюк.

Нагадаємо, 17 листопада 2014 р. Верховний суд вирішив звернутися до Конституційного суду України щодо закону про люстрацію.

16 грудня КСУ прийняв до розгляду подання щодо конституційності закону про люстрацію.