ua en ru

Голова "Транснафти" та посол України в РФ обговорили питання транспортування російської нафти через порт "Південний"

Президент ВАТ "АК "Транснафта" Микола Токарєв і посол України в Російській Федерації Володимир Єльченко обговорили перспективи розвитку двостороннього співробітництва, передає РБК.

Зокрема, сторони обговорили питання транспортування російської нафти територією України (у тому числі через порт "Південний"), а також участь українських підприємств енергетичного машинобудування і трубної промисловості у проектах, що реалізуються АК "Транснафта". Інших подробиць переговорів не повідомляється.

Нагадаємо, на 2010 р. за угодою сторін тариф у напрямку від кордону Білорусі та України до порту "Південний" (прокачування нафти триває нафтопроводом Одеса - Броди) становить 6,5 євро за тонну.

Порт "Південний", побудований у 1978 р., є найбільш глибоководним портом України, і здатний переробляти до 15 млн т вантажів на рік. Порт спеціалізований на перевалки навалювальних, хімічних і генеральних вантажів, у тому числі вугілля, металу, карбаміду, будматеріалів, аміаку, суперфосфатний кислоти, метанолу, фосфоритів.

Більшість транзитних вантажів (90%) надходить з Росії і сусідніх країн СНД - Молдови, Казахстану, Білорусі. Основні напрямки перевезень: чорноморський і середземноморський басейн; Латинська Америка, США; Близький Схід; Південно-Східна Азія.