ua en ru

Голова Ради суддів за створення єдиного виборного органу управління судовою системою в Україні

Голова Ради суддів України Валентина Симоненко виступає за створення єдиного виборного органу управління судовою системою в Україні. Про це Симоненко розповіла в інтерв'ю РБК-Україна.

"Міжнародна практика говорить про те, що повинен бути єдиний орган управління судовою системою. Такий орган повинен бути виборним. Він повинен представляти всю судову систему, в тому числі у фінансових і організаційних питаннях. Європейські принципи формування такого органу, його структура і повноваження визначаються висновком № 10 консультативної ради європейських суддів при комітеті міністрів Ради Європи щодо ролі судової ради на службі суспільства", - сказала Симоненко.

Голова Ради суддів зазначила, що єдиний виборний орган може бути створений тільки в результаті конституційної реформи шляхом, оскільки він повинен об'єднувати функції Ради суддів, Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії.

Нагадаємо, Верховна Рада може в цілому прийняти законопроект, що передбачає судову реформу (№ 1656 "Про забезпечення права на справедливий суд") в лютому.