ua en ru

Голова СІБ Молдови Міхай за рішенням парламенту відправлений у відставку

Парламент Молдавії прийняв рішення про відставку директора Служби інформації і безпеки Георгія Міхая. Як повідомили РБК у вищому законодавчому органі республіки, відповідну постанову парламенту було прийнято більшістю депутатів. Відставки Міхая зажадала раніше опозиційна Партія комуністів Молдови, а сьогодні за його звільнення з посади висловився прем'єр-міністр республіки Володимир Філат, назвавши незадовільною діяльність голови спецслужб, генерального прокурора Молдавії і голови Національної комісії з фінансових ринків під час рейдерських атак на ряд банків країни. Філат сказав, що Служба інформації і безпеки продемонструвала в цей період свій непрофесіоналізм і некомпетентність.
Міхай був призначений директором СІБ Молдавії 25 вересня 2009 р. і змінив на цій посаді Артура Решетнікова, який був звинувачений у відкритій підтримці Партії комуністів, недотриманні принципів і норм неупередженості і порушенні прав людини, у тому числі презумпції невинності. Зокрема, парламентська більшість від "Альянсу за європейську інтеграцію" звинуватила Решетнікова в тому, що в період своєї діяльності на посаді голови СІБу і особливо в період передвиборної кампанії в країні він дозволяв собі публічні звинувачення багатьох осіб без дотримання принципу презумпції невинуватості.
СІБ Молдавії - спеціалізований орган, відповідальний за забезпечення державної безпеки. Кандидатуру на пост директора СІБ Молдавії, згідно з чинним в республіці законодавством, пропонує голова парламенту.