ua en ru

Глава Рескомлісгоспу Криму спростував введення податку на збір грибів та ягід

Введення в Криму податку на збір грибів, ягід, лікарських рослин і на прогулянки в лісі не відповідає дійсності. Про це заявив глава Республіканського комітету АРК з лісового і мисливського господарства Ігор Кацай, повідомила прес-служба Ради міністрів АРК.

За його словами, ЗМІ невірно витлумачили норми постанови "Про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів у частині заготівлі другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісу", прийнятому Верховною Радою Криму 21 червня 2013 р.

"Я хочу підкреслити, що прийняття цієї постанови ні в якому разі не торкнеться права громадян відвідувати ліс і для власних потреб збирати його дари", - заявив Кацай.

Глава Рескомлісгоспу пояснив, що в Україні існує два види використання лісових ресурсів - загальний і спеціальний. Загальний - це всі громадяни України, які мають право безперешкодно (за винятком періодів особливої ​​пожежної небезпеки) відвідувати ліс і безкоштовно збирати для свого споживання плоди, ягоди, горіхи, гриби, трави і т.д. При цьому згідно із законодавством України існує спеціальне використання природних рослинних ресурсів. До цієї категорії відноситься використання дарів лісу у виробничій, рекреаційної, туристичної та комерційної діяльності.

"Це відноситься до спеціального використання за плату на підставі спецдозволу (лісового квитка) і тільки в межах відведених земельних ділянок лісового фонду", - пояснив Кацай.

Він підкреслив, що неповний перелік потрапляють під оподаткування заготовляється другорядних лісових матеріалів призводить до того, що бюджет недоотримує значні кошти, а лісові ресурси часто використовуються нераціонально.

"Прийнята постанова дозволить навести порядок у цій сфері", - переконаний глава Рескомлісгоспу.