ua en ru

Голова Миколаївської ОДА пропонує створити ТСК для перевірки приватизації глиноземного заводу

Голова Миколаївської ОДА пропонує створити ТСК для перевірки приватизації глиноземного заводу Фото: Олексій Савченко

За словами Савченко, Миколаївський глиноземний завод є екологічно небезпечним підприємством

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації (ОДА) Олексій Савченко пропонує створити тимчасову слідчу комісію (ТСК) для перевірки приватизації Миколаївського глиноземного заводу. Про це він заявив в ході круглого столу, ініційованого депутатами Верховної ради, на якому розглядалося питання про наслідки приватизації Миколаївського глиноземного заводу та повноту виконання покупцем інвестиційних зобов’язань, повідомляє прес-служба ОДА.

Зазначається, що для обговорення питання були запрошені представники Фонду держмайна України, Міністерства екології та природного ресурсів України, Миколаївського глиноземного заводу, експерти, а також – активісти Всеукраїнського союзу учасників бойових дій "Побратими України" з Миколаївської області.

В ході виступу Савченко зазначив, що Миколаївський глиноземний завод – екологічно небезпечне підприємство, робота якого негативно впливає на довкілля, і від цього страждають жителі прилеглої до нього території.

"Це підприємство має величезний екологічний вплив на місцевість. Громади, які там проживають, не отримують тієї екології, яку повинні отримувати. Ви розумієте, скільки підприємство заробляє грошей. Ви розумієте, в якій країні ми жили. І які наслідки ми сьогодні маємо. Є певні судові тяжби, які начебто доводять, що не існує загрози для людей. Але якщо подивитися по смертності – скільки людей хворіє в цих місцях, то там смертність зовсім інша", - сказав голова ОДА.

Також Савченко акцентував увагу присутніх на тому, що в договір, який був складений в інтересах держави, з часом були внесені зміні, які на сьогодні потребують вивчення та оцінки. За його словами, на сьогодні порушено декілька кримінальних справ по причалах, які знаходяться в рейді цього підприємства.

"Адже це підприємство зайшло і на причали. На підприємстві працюють досвідчені люди, які можуть відстоювати не тільки економічну позицію, а ще й завойовувати суспільну думку. Але відповіді, яким чином вони здобули причали, ми не отримали. У мене три договори, згідно яких вони мали до 1,5 млрд отримати на соціальне забезпечення, на соцпроекти. Вони брали на себе відповідальність. Але не виконали цього. А потім були суди, і це навантаження було змінено. І це змінювалась до тих пір, поки вже не треба було нічого віддавати. Тому є певний заангажований механізм, який каже про непрозорість. Я вважаю, що треба розібратися з цим питанням. Створити на загальнодержавному рівні тимчасову слідчу комісію, наприклад. Там порушено дуже багато кримінальних справ. І буде доречно створити ТСК, яка б на себе взяла відповідальність і подивилася деталі по всіх цих правах. Адже вони там ще відвели собі величезну косу. Вони роблять все, що завгодно, як їм потрібно. Але треба подивитися: перше питання – приватизація, друге питання – користь цієї приватизації або реприватизації, яка буде існувати. І поступово робити висновки", - зазначив він.

Савченко запропонував повернутись до питання того, як саме підприємство було приватизовано. "Хто це робив? Хто підписував ці договори? Хто змінював? Хто в уряді підписував ці договори? Які комісії засідали, як відбувався розрахунок, як відбувалась передача цих земель? І після того вже приймати рішення – чи доцільна приватизація, чи недоцільна. По закону сьогодні підстав реприватизувати - немає. Тому що власність є недоторканною за Конституцією. Необхідно цей механізм розбудувати і довести", - заявив він.

Голова обласної державної адміністрації висловив думку, що причали, якими сьогодні користується завод, повинні працювати на благо громади. Тому, на його переконання, необхідно створити стивідорне комунальне підприємство, щоб кошти від його діяльності можна було спрямувати на ремонт та розбудову доріг Миколаївської області.