ua en ru

Голова НБУ про закон, що легалізує криптовалюти: єдиним засобом платежу залишається гривня

Голова НБУ про закон, що легалізує криптовалюти: єдиним засобом платежу залишається гривня Фото: голова НБУ Кирило Шевченко (Віталій Носач, РБК-Україна)

Голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко привітав ухвалення Верховною радою закону "Про віртуальні активи". Проте він нагадав, що єдиним законним засобом платежу залишається гривня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посланням на публікацію Шевченка у Facebook.

Як зазначив Шевченко, "віртуальні активи, зокрема й ті, що ми звикли називати криптовалютою, отримали визначений юридичний статус, а учасники ринку - право на захист та роботу в правовому полі. В Україні зможуть легально працювати міжнародні біржі, де відбуваються торги віртуальними активами".

За його словами, після підписання закону президентом НБУ разом з іншими регуляторами цього ринку почне розроблення та впровадження підзаконних нормативно-правових актів.

"Проте зазначу, що єдиним законним засобом платежу в нашій країні залишається гривня. Національний банк відповідає за купівельну спроможність саме національної валюти, регулює її обіг, завдяки цьому здійснює ефективну монетарну політику", - написав він.

Шевченко нагадав, що НБУ вивчає можливість випуску власних цифрових грошей (цифрової валюти від центробанку, СBDC) - е-гривні. Відповідно до закону "Про платіжні послуги" цифрові гроші НБУ - електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є НБУ.

"Одним із потенційних напрямів дослідження випуску е-гривні ми вбачаємо її використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій із віртуальними активами). Це може створити нову інфраструктуру, яка б виконувала роль ефективного шлюзу між реальною економікою та ринком віртуальних активів. Відповідно е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для віртуальних активів в Україні", - додав він.