ua en ru

Глава НБУ за збереження курсу 12,9 грн/дол. у проекті держбюджету-2015

Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва виступає за збереження курсу 12,9 грн/дол. у проекті державного бюджету на 2015 р.

Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва виступає за збереження курсу 12,9 грн/дол. у проекті державного бюджету на 2015 р. Про це Гонтарєва заявила в ефірі 5 каналу.

"Я б залишила на сьогоднішній день курс 12,9. Більше того, я думаю, що на сьогоднішній день навіть при тому, що, на жаль, експортна виручка у нас сьогодні з-за проблем на Донбасі, з-за того, що у нас зупинилися багато шахти, коксохімічні підприємства, хімічна промисловість. Навіть на рівні, що у нас є реальні проблеми в економіці, отже, у нас можна очікувати проблеми з торговельним балансом. Але навіть при всіх цих складових, маючи на сьогоднішній день прекрасний урожай сільськогосподарський і саме приплив валюти, який починається зараз, тому що продаж, наприклад, кукурудзи буде розпочато лише у жовтні, а отже валютну виручку від врожаю ми отримаємо в жовтні, навіть на сьогоднішній день при цих обставинах, я б сказала, що 12,90 - це той курс, який нам треба залишити. І як тільки ми почнемо відновлювати Донбас, як тільки запрацюють на повну потужність наші металургійні підприємства, то тоді ми можемо спробувати повернутися до рівноважного стану, який ми спостерігали в червні місяці, коли при курсі 11,70 у нас практично був збалансований торговельний баланс", - заявила Гонтарєва.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Національного банку України Валерія Гонтарєва і керівники банків на зустрічі 23 вересня домовилися припинити всі спекуляції на українському валютному ринку.