ua en ru

Голова НБУ вважає, що курс 12,95 грн/дол. близький до економічно обґрунтованого

Голова НБУ вважає, що курс 12,95 грн/дол. близький до економічно обґрунтованого
Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва вважає, що курс 12,95 грн/дол. близький до економічно обґрунтованого.

Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва вважає, що курс 12,95 грн/дол. близький до економічно обґрунтованого. Про це йдеться в повідомленні Національного банку України в Facebook.

"Рахунок поточних операцій і стан платіжного балансу останні кілька місяців свідчили, що курс 12,95 грн/дол. близький до економічно обґрунтованого", - сказала Гонтарєва.

"Я дивлюся з оптимізмом у майбутнє, оскільки крупний імпортер - НАК "Нафтогаз України", що створює на ринку величезний попит, зараз виведений з ринку, він купує валюту безпосередньо з наших валютних резервів", - додала вона.

По словах голови НБУ, нещодавні рішення центрального банку з валютного регулювання передбачають спочатку певний сплеск на валютному ринку, а потім його врівноваження та подальшу стабілізацію.

"Ринку потрібен певний час для поступового пошуку рівноважного курсу. Тому такі коливання були очікуваними для нас, ми впевнені, вони не будуть тривалими", - заявила вона.

Гонатрєва підкреслила, що Нацбанк і надалі буде координувати цей процес проведенням валютних аукціонів на щоденній основі, але готовий вже в понеділок, 10 листопада, розглянути можливість додаткових заходів впливу.

Нагадаємо, раніше Гонтарєва заявила, що НБУ буде поступово лібералізувати валютне регулювання за умови стабілізації економіки.