ua en ru

Глава МЗС Німеччини назвав "фарсом" референдум в Сирії з питання нової конституції

Сирійський референдум про поправки до конституції країни є "фарсом". Таку оцінку плебісциту, що проходить сьогодні в Арабській Республіці, дав глава Міністерства закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле , передає Reuters.

"Фальсифіковане голосування не може сприяти виходу з кризи", - зазначив глава німецького зовнішньополітичного відомства. Вестервелле додав, що чинний Президент Сирії Башар Асад повинен припинити насильство і почати процес передачі влади.

Раніше представники сирійської опозиції закликали бойкотувати голосування, пославшись на триваюче в країні насильство.

Сирійський режим декларує намір створити в країні багатопартійну систему, а також обмежити час виконання Президентських обов'язків двома семирічними термінами.

Ініціатива проведення референдуму була висунута Президентом Асадом. Якщо він вдасться, то через три місяці глава держави оголосить про проведення парламентських виборів.

Міжнародні спостерігачі вважають, що таким чином Асад хоче домогтися пом'якшення критики на свою адресу і припинення масових антиурядових виступів в сирійських містах.

У Сирії з березня 2011 р. триває протистояння влади і опозиції. Для моніторингу за ситуацією в кінцы грудня 2011 р. туди була направлена ​​місія спостерігачів Ліги арабських держав. За підсумками її роботи 22 січня 2012 р. міністри закордонних справ країн - членів Ліги розробили план мирного врегулювання, який передбачав відставку Асада та проведення в країні парламентських і Президентських виборів. Дамаск ці пропозиції відкинув. Слідом за цим у ряді арабських країн повідомили про припинення участі своїх представників у спостережній місії. 28 січня ц.р. її робота була повністю припинена у зв'язку із загостренням ситуації в Сирії.