ua en ru

Глава Microsoft підозрює КНДР в атаці вірусу WannaCry в травні 2017

Глава Microsoft підозрює КНДР в атаці вірусу WannaCry в травні 2017 Фото: хакерська атака (flickr.com/iabeta)

Власті могли використовувати кіберінструменти, викрадені у Агентства національної безпеки США

За кібератаку вірусу WannaCry, що вразила в травні 2017 до 300 тис. комп'ютерів компаній і держвідомств у щонайменше 150 країнах світу, з великою ймовірністю відповідальна Північна Корея. Про це заявив президент компанії Microsoft Бред Сміт в інтерв'ю телеканалу ITV News.

Він зазначив, що "з великою часткою впевненості" підозрює Пхеньян у хакерській атаці 12 травня 2017 року.

Сміт вважає, що для цього північнокорейська влада застосувала кіберінструменти, викрадені в Агентства національної безпеки США.

Глава Microsoft звернув увагу на те, що кібератаки, організовувані урядами різних країн стали набагато частішими і серйознішими.

Він закликав уряди перейматися захистом своїх громадян від такої шкоди.

"Нам потрібно зібрати всі уряди, як це було зроблено в Женеві в 1949 році, щоб ухвалити "Цифрову Женевську конвенцію", яка затвердить, що кібератаки проти громадян, особливо в мирний час, не мають кордонів і є порушенням міжнародного права", - сказав Сміт.

Крім того, він закликав не користуватися застарілим програмним забезпеченням, зокрема, оперативною системою Windows XP, зазначивши, що цією системою досі користуються багато держустанов, зокрема, госпіталі, які стали жертвою вірусу в травні.

Нагадаємо, 12 жовтня хакери з Північної Кореї атакували південнокорейські біржі криптовалют.