ua en ru

Глава Exxon Mobil: Зростання видобутку нафти в Лівії та інших регіонах знижує ціни

Зростання видобутку нафти в Лівії та інших нафтовидобувних регіонах чинить знижувальний тиск на ціни на сиру нафту, поряд з наростаючою економічною слабкістю, вважає глава Exxon Mobil Рекс Тіллерсон, передає Reuters.

Він вважає, що нафтовий ринок стабілізується, і перебої з постачаннями, пов'язані з проблемами в Лівії, Північному морі і Нігерії, вже майже ліквідовані.

"Пропозиція на ринках достатня. Саме тому ми спостерігаємо деякий знижувальний тиск на ціни", - сказав Тіллерсон.

Він також вважає, що поставки нафти з країн, що не є членами ОПЕК, "сильні", а в США є "вектор" для підтримки більш швидкого та агресивного видобутку нафти і газу.

Попит тримається за рахунок Китаю та інших країн Азії, але в цілому економічні перспективи погіршилися у зв'язку з проблемами в Європі і Сполучених Штатах, заявив Тіллерсон.

"Я не налаштований так оптимістично, як шість місяців тому. Це буде продовжуватися, я боюся, що економіка США буде млявою, і в глобальному масштабі ринок не буде працювати так добре, як ми очікували", - вважає він.

"У нас буде позитивне зростання, але не таке позитивне, як ми сподівалися" - оцінив перспективи Exxon її голова.

Exxon зробила велику ставку на американський сланцевий газ і інвестувала 30 млрд дол. в його видобуток в США.

Відзначимо, що останні два дні ціни на нафту на світових ринках стрімко ростуть. Так за підсумками вчорашньої сесії, ціна на WTI (Light Sweet) на терміновій товарній біржі в Нью-Йорку виросла а 2,91 дол. і склала 82,59 дол./бар., а ціна Brent на електронній товарній біржі в Лондоні підвищилася на 3,00 дол. і склала 105,73 дол./бар.