ua en ru

Глава ЄЦБ: Низхідні ризики для економіки єврозони посилилися (доповнення)

Низхідні ризики для економіки єврозони посилилися, і на 2012 р. висока ймовірність значного зниження прогнозу економічного зростання, заявив новий президент Європейського центробанку (ЄЦБ) Маріо Драгі на прес-конференції після рішення банку щодо ставки. Раніше сьогодні ЄЦБ несподівано для більшості аналітиків знизив облікову ставку з 1,5% до 1,25% річних.
Драгі зазначив, що в найближчі місяці річна інфляція в єврозоні буде перевищувати 2% (цільовий орієнтир ЄЦБ), проте в 2012 р. темпи зростання споживчих цін значно скоротяться і опустяться нижче 2%. Сьогоднішнє рішення ЄЦБ узгоджується із завданням підтримки цінової стабільності в єврозоні, вказав Драгі.
"Зберігається напруженість на фінансових ринках, яка, ймовірно, сповільнить темпи економічного зростання в єврозоні в II півріччі 2011 р. і на початку 2012 р. Економічний прогноз, як і раніше, підданий виключно високій невизначеності і посиленню низхідних ризиків. Частина цих ризиків вже матеріалізувалася, що робить дуже вірогідним значне зниження прогнозів щодо зростання ВВП на 2012 р.", - сказав Драгі на прес-конференції.
"В даний час ми спостерігаємо повільне зростання в напрямку до м'якої рецесії до кінця року", - вказав глава ЄЦБ.
Драги також повідомив, що члени керуючої ради одноголосно підтримали зниження облікової ставки, тобто представники Німеччини в раді, що вважаються охранителями цінової стабільності, не пішли проти сміливого кроку ЄЦБ.
ЄЦБ знизив базову ставку на тлі ескалації боргової кризи єврозони, яка загрожує регіону новою рецесією. Раніше в цьому році Європейський центробанк двічі підвищував ключову ставку (у квітні та липні) на тлі зростання інфляційних ризиків, однак інтенсифікація фінансової кризи відсунула фактор цінової стабільності на задній план.
Річна інфляція в єврозоні тримається на рівні 3% - найвищому за 3 роки. Однак це не завадило ЄЦБ знизити ставки, оскільки економісти банку прогнозують різке уповільнення інфляції в 2012 р.