ua en ru

Глава Бундесбанку виступив проти розширення ролі ЄЦБ

Глава німецького Бундесбанку Йенс Вайдманн виступив проти використання антикризових коштів Євросоюзу для викупу боргових зобов'язань проблемних країн ЄС. Раніше з подібною ініціативою виступав прем'єр-міністр Італії Маріо Монті, передає Reuters з посиланням на німецькі ЗМІ. "Пропозиція Монті, по суті, є державним фінансуванням через центральний банк і друкування грошей, що заборонено договорами ЄС", - сказав Вайдманн.

Пропозиція італійського уряду полягає у використанні коштів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) і Європейського механізму стабільності (ESM) для викупу бондів проблемних держав, щоб знизити вартість запозичень. Європейський центральний банк отримає гарантії щодо виконання зобов'язань державами-боржниками. При цьому Італії не буде потрібно радикально скорочувати бюджет, як у випадку з Грецією і Португалією.

Вайдманн є також членом правлячої ради ЄЦБ. Німецький фінансист є послідовним противником розширення ролі ЄЦБ за межі, зазначені в договорах ЄС. "Монетарна політика не повинна допомагати державам-членам ЄС уникати витрат і зазіхати на ринкові механізми", - зазначив Вайдманн.