ua en ru

Ягланд допустив виключення РФ з Ради Європи

Ягланд допустив виключення РФ з Ради Європи Фото: Турбйорн Ягланд (facebook.com/TJagland/photos)

Як заявив Ягланд, стаття 9-та статуту РЄ дозволяє позбавити країну, яка протягом двох років не сплачує внески в бюджет організації, представництва в Комітеті міністрів

Росія може позбутися права участі в роботі Комітету міністрів Ради Європи (РЄ) - головному виконавчому органі організації, якщо не відновить виплати в бюджет РЄ. Про це заявив у середу, 10 жовтня, генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд на сесії ПАРЄ в Страсбурзі в рамках дебатів "Майбутнє Ради Європи", повідомляє РБК-Україна, посилаючись на DW.

Як заявив Ягланд, стаття 9-та статуту РЄ дозволяє позбавити країну, яка протягом двох років не сплачує внески в бюджет організації, представництва в Комітеті міністрів. У випадку з Росією дворічний термін закінчиться в червні 2019 року, після чого "Комітет міністрів зобов'язаний застосувати 9-ю статтю", заявив генсек.

"Не можна бути наполовину членом Ради Європи, а наполовину - ні", - підкреслив Ягланд.

Генсек не виключив, що в результаті конфлікту з Радою Європи Москва може вирішити вийти з його складу.

"Якщо стане зрозуміло, що Росія йде, я невідкладно запропоную Комітету міністрів відкоригувати бюджет РЄ", - сказав Ягланд.

Також DW повідомляє, що на 12 жовтня в Страсбурзі заплановано позачергове засідання Комітету міністрів РЄ, учасники якого обговорять дії країн-членів на той випадок, якщо РФ не відновить виплати. Сума щорічного внеску Москви - 33 млн євро, що становить майже 10 відсотків бюджету організації. За словами співбесідника DW, Він може закликати уряди країн-членів збільшити суму їх внесків, щоб усунути фінансову пролом.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні у вівторок, 9 жовтня, не знайшла голосів для зміни санкційних правил і відклала рішення цього питання на наступний рік.

Додамо, на початку жовтня Рада засудила спроби зняти обмежувальні заходи щодо постійної делегації Російської Федерації в Парламентській асамблеї Ради Європи в обхід резолюцій асамблеї.