ua en ru

ДКЦПФР звільнила керівників Національного депозитарію

Держкомісія з цінних паперах і фондового ринку, що керує 86% акцій Національного депозитарію, звільнила його керівників. Дане рішення було ухвалене на зборах акціонерів Національного депозитарію, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомило джерело, знайоме з проведенням зборів, член ДКЦПФР Олексій Петрашко (голосував від імені 86% акцій НДУ, що належать державі) підтримав звільнення глав наглядової ради Віктора Івченка і правління Володимира Ульянова. Вони займали свої посади з грудня 2005 р., а вже в жовтні 2006 р. НДУ отримав у регулятора десятирічну ліцензію на право здійснення депозитарної діяльності. Місце глави наглядової ради депозитарію вчора зайняв Василь Роговий, який обіймає аналогічну посаду в конкуруючій установі - Всеукраїнському депозитарії цінних паперів (ВДЦП), де представляє інтереси Нацбанку (володіє більше 22% акцій ВДЦП). Головою правління Нацдепозітарію обраний Олександр Швец, який був позаштатним радником колишнього глави ДКЦПФР Сергія Петрашка в 2009 р.

У Нацдепозітарії заперечують факт зборів акціонерів. "Вранці прем'єр-міністр Микола Азаров погоджував завдання на голосування, згідно якому представник держави не повинен реєструватися і оповістити про проведення зборів акціонерів НДУ 17 листопада, - сказав Віктор Івченко (контролює майже 14% НДУ).- Я, як голова зборів, оголосив, що, згідно дорученню органу, уповноваженого розпоряджатися 86% акцій депозитарію, збори не відбудуться. Після цього я пішов". За його словами, проведення комісією "наради і обговорення питань, не є зборами акціонерів". Він вважає збори за незаконні.

"Івченко приніс лист на збори, але так його і не показав. Лист офіційно нікуди не заходив, і комісія діяла згідно проекту завдання, затвердженому ДКЦПФР 7 вересня", - сказало джерело, уточнивши, що рішення про зміну керівництва НДУ ухвалювалося в Адміністрації Президента. В.Івченко говорить зворотне: "Рішення прем'єр-міністра (про перенесення зборів), наскільки мені відомо, узгоджене з Президентом, і не думаю, що ці події матимуть продовження".

Джерело також сказало, що ухвалені рішення необхідні для створення Центрального депозитарію: "Спочатку уніфікуються регламенти роботи НДУ і ВДЦП, а далі все пройде швидко. Логічно створювати Центральний депозитарій на базі НДУ, оскільки державна частка в ньому більше і у всіх законах прописаний НДУ". "Упевнений, що без об'єднання двох або навіть трьох депозитаріїв (третій створений в структурі Нацбанку для обслуговування держоблігацій), і створення прозорої системи прав власності, нам не слід розраховувати на серйозні інвестиції", - сказав В.Роговий. Своє призначення він вирішив не коментувати, поки не побачить офіційний протокол зборів акціонерів.

Нацбанк ініціював і третє по важливості питання зборів - про скасування допеміссії акцій НДУ на 73 млн грн, щоб забезпечити центробанку велику частку в капіталі Центрального депозитарію, упевнений В.Івченко.