ua en ru

ДКРС виявило порушення "Укрспирту" на 1,2 млрд грн за 2008-2010 рр

Ревізії, які Державна контрольно-ревізійна служба (ДКРС) провела на Державному концерні спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (концерн "Укрспирт"), виявили порушення на 1,2 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба Головного контрольно-ревізійного управління (ГоловКРУ).

Ревізії були проведені за період 2008-2009 рр. та 9 місяців 2010 року на 67 підприємствах концерну. ДКРС встановила, що порушення законодавства призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму понад 36 млн грн (інші порушення не призвели до втрат).
Фінансові порушення на 902 млн грн були допущена під час закупівель за державні кошти товарів, робіт чи послуг. Спиртові заводи Львівської області закупили зернові культури та ферменти для виробництва спирту без застосування відповідних тендерних процедур або з порушенням тендерного законодавства. Сума допущених порушень становила понад 223 млн грн. Спиртзаводи Івано-Франківської області здійснили такі закупівлі на загальну суму понад 260 млн грн, Вінницької - на 136 млн грн, Волинської - на 67 млн грн Чернігівської - на 62 млн грн.
Закупівля сировини за завищеними цінами призвела до збитків спиртових заводів на загальну суму 13,9 млн грн. Подібні випадки виявлено на підприємствах Вінницької, Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Полтавської, Рівненської та Чернігівської областей.
Державні підприємства Вінницької, Волинської, Житомирської, Київської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Черкаської та Чернігівської областей переказали на утримання "Укрспирту" частину чистого доходу замість прибутку на загальну суму понад 10 млн грн.
На момент завершення перевірок ДКРС виявила заборгованість у 10 млн грн із виплати заробітної плати працівникам спиртових підприємств.
За результатами ревізій до адміністративної відповідальності притягнуто 71 посадову особу, до правоохоронних органів передано 65 матеріалів ревізій, за результатами розгляду яких порушено 9 кримінальних справ та 7 матеріалів ревізії - долучено до раніше порушених кримінальних справ.
Концерн "Укрспирт" включає 92 підприємства, 10 з яких перебувають у стадії ліквідації відповідно до постанови Кабінету міністрів України № 820 від 10 вересня 2008 р., та 6 підприємств - не здійснюють господарської діяльності. З підприємств, які здійснюють господарську діяльність, 44 підприємства є прибутковими, решта - збитковими.
Згідно закону України "Про внесення зміни до закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" "Укрспирт" не може бути приватизованим.